През 2009 г. Comme des Garçons лансират своя временен и нестандартен проект – линията BLACK. Тя беше представена и в България “в отговор на общия негативизъм, породен от рецесията, за да се противодейства на чувството за нещата, блокирани или спрени заради кризата”.

Японската дизайнерка Рей Кавабуко предава и още едно значение на линията – достъпност без компромис по отношение на качество и визуална стратегия. Четири години по-късно, логичното продължение на концептуалния проект BLACK е лансирането на “кризисния” аромат, носещ същото име. При CDG Black, крачка в страни изобщо няма – увереност и характерност, облечена в дизайн напълно в стила на Comme des Garçons. Интересното започва още в началото – разопаковате кутията и откривате, че бутилката е опакована в… малък плик за боклук. Странността продължава, когато усетите и първоначалните “опърлени” акорди. Да, със сигурност се продължава идеята за аромат, който не е поставен в стандартна рамка. Нещо повече, тук всеки може да развихри въображението си в посока мистичност, дълбочина, топлина или пък просто прясно опушен свински деликатес – свобода за различни интерпретации. Лютив тамян – приятен буквализъм още в началото ни завладява с неестественото си присъствие – симбиоза между черен пипер от Мадагаскар и Сомалийски тамян. Своеобразното “триене” между екзотичните елементи и кожено-синтетичното сърце на аромата пък създават такава топлина, че карат основата от светъл и хрупкав кедър да започне да дими, деликатно опушвайки цялата структура.

За да не се превърне буквално в най-мрачното творение на марката, при BLACK добавят и една стерилна зелена дъхавост от ветивер и сладник (по известен като женско биле) – именно заради това добиваме повече увереност и смятаме да го разпръснем върху кожата. Но в никакъв случай да не прекаляваме!

Цената за 100 мл е 165 лв. в Salon Olfactive на Г. С. Раковски 145.