Зародилата се през 20-те години на миналия век скандинавска стилистика носи в себе си особена лекота, уют и спокойствие. Едновременно практичен и изискан, скандинавският интериор се основава на минималистични форми, изчистени линии и монохромна цветова палитра. Дългите зими в северните страни са вдъхновили култ към светлината и топлината в обзавеждането, което е всичко друго, но не и скучно. Семплата симетрия превръща обикновените предмети от ежедневието в произведения на изкуството, а скандинавският усет за функционалност е гаранция за просторен и комфортен дом.

За да поканиш северния уют вкъщи, освен малко въображение ще са ти нужни и следните съвети:

1. Осигури си повече слънчева светлина

Бели стени, бял под, високи тавани и прозорци – светлите тонове осигуряват усещане за спокойствие, чистота и пространство, заради което са особено подходящи за по-малки помещения. Най-добрата светлина за дома ти е естествената, затова избери прозрачни завеси от леки материи, а ако решиш те да са акцент в ярък цвят, ги дръж отворени през деня.

Осигури си повече слънчева светлина
Осигури си повече слънчева светлина

2. Инвестирай в мебели от естествени материали

Дървото е на почит в скандинавските страни и едва ли на север можеш да видиш дом без дървен под и мебели и дори видими греди на тавана. Дървото се вписва изключително добре в минималистични концепции и придава естествена топлина и уют във всяка стая.

Инвестирай във мебели от естествени материали
Инвестирай във мебели от естествени материали

3. Опрости обстановката

В скандинавския дом важи максимата колкото по-малко, толкова по-добре. Отърви се от вътрешния си Плюшкин и всички вещи, които не са ти нужни, за да създадеш спокойна и отпускаща атмосфера в дома си. Дръж предметите, които не ползваш за декор, далеч от погледа и равните повърхности. Опитай вградени уреди и мебели с двойно предназначение, за да бъде всичко скрито, но добре организирано и достъпно.

Опрости обстановката
Опрости обстановката

4. Довери се на геометрията

Може и да си пропуснал някой и друг час в училище, но едва ли си пропуснал да забележиш, че геометрията става все по-популярна като елемент в интериорния дизайн. От завивки за легло, завеси и декоративни възглавници, до килими, кърпи за баня и кухненски прибори, тя внася интересен елемент в иначе семплия скандинавски дом.

Довери се на геометрията
Довери се на геометрията

5. Добави нещо ярко

Мисли за апартамента си като за галерия, а за аксесоарите – като за платна на Барнет Нюман. Избери наситени цветове за декоративните възглавнички, абажурите или килима и ще се изненадаш как няколко контрастиращи елемента карат стаята да оживее. За да пресъздадеш скандинавската любов към природата още по-добре, можеш да използваш и ярки растения и цветя, които също предлагат необходимата цветна щедрост.

Добави нещо ярко
Добави нещо ярко

6. Декорирай стените

Типографията и графичните принтове са често срещани елементи в скандинавския интериор независимо дали са използвани като акцент, или като допълнение. Избери черно-бели картини, фотографии и постери в рамка, за да придадеш небрежно очарование на семплия интериор.

Декорирай стените
Декорирай стените
Снимки (източници):
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 и 13.