Един от първите порнографски филми се създава веднага след изобретяването на камерата. През 1896 г. се появява късометражният филм Le coucher de la mariée (Bedtime for the Bride), в който младоженка прави стриптийз пред камерата.

Ако кажем, че в съществуването на порното няма нищо необикновено, вероятно мнозина няма да се съгласят. И все пак, нека опитаме да докажем неговата обикновенност. Еротика или порнография? Две различни понятия, чиито корен обаче е един и същ: сексът. Една селекция от снимки, която не може да бъде класифицирана в нито една от тези две категории, но въпреки това, носи силно сексуално послание. Брой 008 на списание Useful Photography, публикувано от KesselKramer Publishing, е посветен изцяло на снимки, изобразяващи уводните минути на порно филми и списания.

nrm_1408480091-7

Тази колекция от фотографии изненадва с индиректното си кодирано еротично послание, чрез което лесно може да бъде предвиден сюжетът на историята, която следва. Посредством няколко банални и сладникави сцени се загатва развръзката на предстоящия филм. Основополагащи за по-нататъшното развитие на екранния секс, днес тези абсурдни пърформанси са напълно забравени.

1

2

Как обаче биха изглеждали въпросните снимки, извадени от своя контекст? Извън общия контекст, в който се позиционират, фотографиите съставят един особен архив на еротичните фантазии. Събрани в едно издание, афиширащи серия скалъпени жестове и несръчни пози, тези измислени сцени са комично неестествени. Отделните мъже и жени се превръщат в карикатура на своя сексуален манифест.

Какво всъщност е порното? Тази серия представлява една своеобразна игра с представите ни за сексуалност. Порното е винаги свързвано с голота, но всъщност сексуалното предизвикателство в тези фотографии е на подсъзнателно ниво. Еротиката може да бъде открита във всеки един наш ежедневен жест. Порното е само една от проявите на човешката сексуалност продиктувано от желанието за воайорство. Сексът присъства.

nrm_1408480368-11

Ако тези снимки провокират, то то е на подсъзнателнно ниво. Скандалният образ “Пати Дифуза” от известния роман на испанския режисьор Педро Алмодовар, ни провокира по един необичаен начин. Зад порно иконата се крие всъщност едно голямо сърце. Пати е също момиче като другите, просто и се налага да работи.

pati

Еди Адамс е също едно обикновено момче, но необикновенo надарен. Докато един ден не се сбълсква с порно индустрията. Или по-скоро тя се сблъсква с него. Филмът Boogie nights (част от програмата на Cinema in the Fridge в the Fridge) не само ни запознава с живота на порно актьорите, но и с цялостното негативно отношение на пуританското американско общество към него през 80-те години. Филмът е заснет преди повече от 20 години през 1997 г.

Порното не е табу. Отношението към него също не бива да бъде табу. Сексуалните нрави са се променили. Това, което е било вярно през 1900 г., вече не е вярно повече от век по-късно. За средната класа на Запад теориите на Фройд не са провокиращи отдавна.

boogie nights

След многобройни интервюта с работещи в порно индустрията, френският социолог Матьо Трашман, в своята книга “Работа в порнографията. Изследване на продукцията на фантазми” , достига до заключението, че порното повече вреди на обществото, отколкото му помага. Управлението на порно индустрията е изключително хетеросексуално и мъжко. Той твърди, че порното отвръждава сексуалните стериотипи и предизвиква (дори засилва) други, смятани за престъпни от обществото. Нашата теза не е да защитаваме порно индустрията, а идеята за порно и еротика сами по себе си, като част от ежедневието. Избраните и представени тук фотографии са идеалната илюстрация на тази идея.

Ако желаете да надникнете в дебрите на еротично кино, следете страницата на Cinema in the fridge във Facebook. Ще имате възможността да предизвикате себе си и своите представи за еротично, наслаждавайки се на една изключителна селекция от филми.

Всяка неделя от 19 ч. в The Fridge, бул. Мадрид 8.