Ако не планираш да се размазваш от почивка това лято, ето осем полезни курса, с които можеш да запълниш липсата на интересни събития в града и да се усъвършенстваш.

СОЦИАЛНА ПСИХОЛОГИЯ

КОЙ И КОЛКО: Уеслиански университет, 7 седмици
КОГА: 14 юли

Един от най-популярните курсове в Coursera, изучаващ класическа и съвременна психология. Как да вземаме решения? Защо харесваме едни хора и не харесваме други? Как да се държим в компания? За да намерят отговорите, курсистите ще извършват експерименти и сами ще си правят изводите от тях.

179896-champions-league

СВЕТОВЕН СПОРТЕН БИЗНЕС

КОЙ И КОЛКО: Университетът на Пенсилвания, 7 седмици
КОГА: 6 юли

Модерната спортна индустрия се оценява на няколко милиарда долара, което прави темата достойна за внимание – но в светлината на скандала с корупцията във ФИФА, вероятно желаещите да разберат повече за спортния бизнес ще се увеличат. Авторите на курса ще обясняват механизми с конкретни примери от света на спорта.

МОДЕРНАТА ИНДИЯ

КОЙ И КОЛКО: Университетът в Мелбърн, 8 седмици
КОГА: 20 юли

Един добър начин да разберете защо напоследък светът обръща толкова много внимание на Индия. Авторите се фокусират върху хода на историята от 1947 г. насам, но не са пренебрегнали и въздействието на митове и текстове от “Рамаяна” в модерното общество. Част от курса е посветена на феминизма и правата на жените.

ОСНОВИ НА НАУКАТА: ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ МЕТОДИ

КОЙ И КОЛКО: Амстердамски университет, 6 седмици
КОГА: 31 Август

Увеличеният брой на научни трудове с невярна информация ни изправя пред въпроса на кои инструменти и методи, по принцип, може да се вярва. Университетът в Амстердам е подготвил курс, благодарение на който учениците ще се научат как правилно да използват статистически данни, както и как да избират правилните инструменти и методи.

pray-sin-new-york-william-klein1954

КАМЕРАТА НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ

КОЙ И КОЛКО: Лондонски университет, 6 седмици
КОГА: 22 юни

История на фотографията за начинаещи с акцент върху ефекта, който този вид изкуство има върху обществото и върху възприемането на историята. Курсистите ще анализират емблематичните снимките на XX век, ще изучават ретуширане, цифрова фотография и ще разберат основите на фотожурналистиката.

vintage-music-notes-wallpapermusic-notes-wallpapers-and-pictures-205-items-page-7-of-9-yl4wvqtz

ОСНОВИ НА ТЕОРИЯ НА МУЗИКАТА

КОЙ И КОЛКО: Университетът на Единбург, 5 седмица
КОГА: 3 Август

Теория на музиката, за тези, които никога не са посещавали обучение уроци, но биха искали да разберат устройството на класическата и модерната музика.

А ето и още два вече започнали, но с начални дати в близкото бъдеще:

МОДЕЛИ НА МИСЛЕНЕ

КОЙ И КОЛКО: Университетът в Мичиган, 10 седмици
КОГА: от 1 юни / 5 октомври

Преподавателите описват курса като голям зоопарк, където вместо животни има различни модели за обработка на информация и вземане на решения. Курсистите ще се запознаят с най-важните от тях, ще разберат как да прилагат моделите в живота и как да оценят резултатите.

6a7ac92d2d4c8de324f8f919ef71b256

ЧОВЕШКА ПСИХОЛОГИЯ И НАУЧНА ФАНТАСТИКА

КОЙ И КОЛКО: Университетът в Мичиган, 11 седмица
КОГА: от 1 юни / 5 октомври

Авторите на курса с право смятат, че научната фантастика е ключът към бъдещето на света и е в състояние да каже много, не само за отношенията ни с науката и технологиите, но и за страховете и надеждите на човечеството като цяло. Курсистите ще изучават 10 книги – от “Алиса в страната на чудесата” до “Дракула” – и ще се научат да изразяват мисли си под формата на есе.