Тя не е китайка, казва се Майла Делбезио и става мис в родния си Уисконсин на 16, но това са подробности, защото ангажиментите ѝ на модел ни вълнуват повече. Иначе се изявява като визуален артист, можеш да видиш нещата на сайта й, защото няма да говорим и за тях сега.

Подобно на “родената” в същия щат Барби, Майла сипа масло в спора за реалното и здравословното тегло, след като Calvin Klein я представи като ново лице за колекцията бельо. Делбезио каза пред Elle, че е “по-едра от другите момичета” и създаде впечатление, че ще бъде техният пръв модел с плюс размер — сериозен пробив за бранд, който има не пръст, ами цяла лапа в налагането на хероиновия шик.

Myla Dalbesio

Проблемът дойде от това, че Майла е US размер 10 или дори 8, което ще рече 38-40 в Европа — както и да го погледнем, това не е много за жена, висока 1.80. Поне в света на обикновените хора. Естествено, само за няколко часа социалните мрежи се взривиха от недоволство, защото тя всъщност няма нищо в плюс. Междувременно Ck се защитиха, че Делбезио е просто поредното, а не пухкавото им лице. Независимо какви са били първоначалните им намерения, те побързаха да се поправят, защото в свят, в който жените стават все по-богати и взимат сами решенията за покупките си, трябва много да внимаваш какъв образ им продаваш. Все пак доскоро слабите създания вече са на чело не само на пекарни за къпкейкове, но и и на компании като General Motors, HP, Oracle, PepsiCo и все по-малко това е новина. Промяната не е само на високите етажи, в момента 60% от университетските дипломи в Европа и САЩ са техни. Нищо чудно, че с доброто образование, работата и финансовата стабилност, идва и самочувствието да не си просто последовател на стереотипите, а да искаш те да работят за теб. Сериалите вече усетиха това и бързо се адаптираха, освен да гонят любовта, главните героини разследват убийства (“Мостът”), политически интриги (“Скандал”), преследват терористи (Homeland). За поколението, което се задава, това ще бъде обичаен модел — някой виждал ли е какво изобилие от силни и палави момичета има в детските книжки? Ние минахме само с Пипи.

CK не са сами, в момента имат за пример друг свеж скандал — кампанията Perfect Body на Victoria’s Secret, която показа единствено модели с горе-долу еднакви размери. Разбирай — в спектъра на слабите. Британският бранд за бельо Dear Kate побърза да спечели точки и създаде визия, подобна на тази на Victoria’s Secret, но с много, много по-голямо разнообразие от размери.

Myla Dalbesio

Съвсем наскоро мини-драма се разигра във Facebook и тук, по повод на това кои са момичетата с хубави гърди и какви топове трябва да носят. Показателно е, че брандът, който беше замесен, веднага се разграничи от проповедническия тон на сайта за момчета с добро възпитание.

Що се отнася до Майла Делбезио за CK — истината е, че като гледаме стари снимки, там може да мине за plus size, който се води от 12 нагоре. Още повече, самата тя признава, че дълго време е била на Adderall — лекарство за хиперактивни деца, което помпа мозъка с допамин и има намаляване на теглото като страничен ефект, с единствената цел да влезе в стандарта. Дали всъщност размер 8 не е силно преувеличен?

Ние знаем едно — в бъдеще брандовете ще трябва да стъпват на пръсти около подобни теми.

Хората стават все по-чувствителни към това кое е идеално, кое — нормално и защо точно те не се вписват.

Иронията е, че наистина е почти невъзможно да разбереш категорично какви са истинските размери на много известни жени. Много от тях ги крият или казват цифра, която просто няма как да бъде реална — дори официално да подкрепят “истинското” и “здравословното”, те просто отказват да наредят своето тяло там. Отделно, според Daily Mail повечето жени крият средно 4 кг. Лицемерие? Конформизъм? Липса на воля?

И така, ето няколко шампиони по мистификация.

KIM

Ким Кардашян

Можем да я обвиним в много неща. В това, че била размер 2 (XS) — също.

MAR

Марая Кери

Кой ще повярва, че в момента е размер 6? Не и ние!

AM

Америка Ферера

Грозната Бети ценеше вътрешната красота, но самата Америка официално е не повече от 6.

BR

Бритни Спиърс

Винаги е била известна с това, че кантарът ѝ играе нагоре-надолу. Лошото е, че не го признава.


Ето още няколко, оставяме на вас да решите дали си играят на криеница. Ева Мендес — 4, Лейди Гага — 6, Кристина Хендрикс — 14, Тейлър Суифт — 2, Дженифър Лоурънс — 6, Кристина Агилера — 6, Линдзи Лоън — 2, Хайди Клум — 4.