Във величествиния си роман „На Изток от рая“ Джон Стайнбек казва: „Понякога мълчанието е най-красноречиво“. Опитвал съм се да разказвам какво е да пътуваш на Изток и когато думите не ми стигат, млъквам и пускам в действие фотографията на Дилян Марков, защото заедно изживяхме това приключение в Камбоджа. Камбоджа няма как да се разкаже без фотография. Може да се обясни, но не и да се покаже.

Фотографията, изглежда, е като музиката: когато свършат думите, започва тя. И тъй като името на романа е станало вече клише за какво ли не, с Дилян Марков решихме да го опровергаем и разбием на пух и прах. Бяхме на Изток, но не от Рая, а в Рая. Бяхме и видяхме и красивото и грозното, и богатото и бедното, и историята и ежедневието на този велик кхмерски народ. Работихме и живяхме с тях.

Затова проектът е за Изтока, за Рая, за безвремието, което ни подсказва преходността на човешката слава и вечността на този свят.

Проектът е за мига. За документалното, фотофакта.

Фотографиите са направени на остров Кох Ронг, провинция Сиануквил, Пном Пен, Кампонг Чан, Сием Рийп в Камбоджа.
Те представляват синтезиран образ на бита на съвременните кхмери, тяхната история, красотата на природата и присъствието на тези, които живеят… на Запад от Рая.

Идеята е всяка фотография да бъде придружавана с кратка история, синопсис на обстоятелствата.


Изложбата може да бъде видяна в +това, ул. “Марин Дринов” 30, от 20 до 30 юни.

DSC06315_format

DSC07039-ok

DSC07038-ok

DSC06994-ok

DSC06346-ok

DSC06254-ok

DSC06112 (1) -ok

DSC06104 (1) -ok

DSC05641-ok

DSC07148-ok