Ето че дойде редът на ежегодния списък с най-добрите албуми за изминалата година. 2013 беше вълнуваща – не очаквахме много, а получихме доста. С нея видяхме завръщането на някои от най-добрите и появата на съвсем нови имена в музиката, за които ще чуваме все повече в бъдеще. Леко позакъснял, имамe удоволствието да ти представим списъка с 30-те най-добри албума за 2013 спред Under The Line.

Juveniles#30

Juveniles: Juveniles

Classixx#29

Classixx: Hanging Gardens

Foals#28

Foals: Holy Fire

Connan-Mockasin#27

Connan Mockasin: Caramel

Holy-Ghost#26

Holy Ghost!: Dynamics

Cut-Copy#25

Cut Copy: Free Your Mind

Theme-Park#24

Theme Park: Theme Park

Palmbomen#23

Palmbomen: Night Flight Europa

Blood-Orange#22

Blood Orange: Cupid Deluxe

Sky-Ferreira#21

Sky Ferreira: Night Time, My Time

ASAP-Ferg#20

A$AP Ferg: Trap Lord

MIA#19

M.I.A.: Matangi

AlunaGeorge#18

Aluna George: Body Music

Chance-the-Rapper#17

Chance the Rapper: Acid Rap

Washed-Out#16

Washed Out: Paracosm

John-Wizards#15

John Wizards: John Wizards

Darkside#14

Darkside: Psychic

The-Knife#13

The Knife: Shaking the Habitual

Phoenix#12

Phoenix: Bankrupt!

Mount-Kimbie#11

Mount Kimbie: Cold Spring Fault Less Youth

Toro-Y-Moi#10

Toro y Moi: Anything In Return

Woodkid#09

Woodkid: The Golden Age

Kanye-West#08

Kanye West: Yeezus

Arctic Monkeys#07

Arctic Monkeys: AM

Jai Paul#06

Jai Paul: Jai Paul

Midnight Juggernauts#05

Midnight Juggernauts: Uncanny Valley

“Uncanny Valley” на Midnight Juggernauts не изневерява на онова, което сме чували oт австралийската банда досега. И това никак не е лошо. Повлиян от типичните за тях звездно sci-fi electro, космическа electronica, 80-тарски synthpop и psychedelia, третият албум на групата е достоен за петото място в класацията.

Disclosure#04

Disclosure: Settle

“Settle” на братята Guy и Howard Lawrence звучи като нещо, което винаги е било сред нас, просто не е било too cool enough, за да го чуем ясно. Независимо колко остаряло би звучал този албум след няколко години, той е точно това, от което имаше нужда EDM сцената през 2013.

King Krule#03

King Krule: 6 Feet Beneath the Moon

Дългото очакване на дебюта на лондончанина Archy Marshall си струваше. “6 Feet Beneath the Moon” е незабравимо музикално изживяване с впечатляващи текстове, гладки акорди и (меко казано) безкрайно приятни вокали.

Gesaffelstein#02

Gesaffelstein: Aleph

Дебютният албум на френския продуцент Mike Levy е повлиян не само от традиционното techno, но и по-интензивни жанрове като industrial, EBM и дори hip-hop. “Aleph” открива хармонията между светлината и сянката – нещо, което забелязваме и в образа на Gesaffelstein. Виновен за две от парчетата в последния албум на Kanye West, Levy определено знае какво прави и докъде иска да достигне. “Aleph” е шедьовър, изработено с огромно количество простота в най-добрия смисъл на думата.

James Blake#01

James Blake: Overgrown

Вторият албум на James Blake е всичко онова, което липсваше в електронната музика до този момент. Той е свидетелство за специалните умения на своя автор и в него ще чуеш въздействащи и емоционални любовни песни, изпълнени с изразителния тенор на певеца. Ако “Overgrown” те открие в момент на интровертност и самота, то може би истински си успял да оцениш значението му. “Overgrown” направи огромна услуга на Blake – надмина очакванията от така или иначе брилянтния му дебютен албум и доказа, че способностите му като композитор са големи и постоянно нарастващи.