Една от най-лесните форми на спорт е бягането или т.нар. джогинг.

И макар понякога повечето хора да го намират за невероятно скучно и еднообразно занимание, това е перфектната тренировка за цялото тяло – изгарят се достатъчно мазнини и за разлика от плуването води до оформяне на мускулите и не на последно място тренира сърцето. В допълнение, само хората, които не са изпитали така известния runner’s high и огромният прилив на ендорфин, не знаят какво може да им донесе бягането.

След като сте се снабдили със задължителните обувки, които ви позволят да бягате и върху твърди настилки, като асфалт например, е време да изберете и маршрут, който е не по-маловажен.

Ето няколко тествани от нас отсечки за бягане в добрата стара София, които препоръчваме на всеки начинаещ и напреднал.

Борисовата градина

Започваме с може би най-предизвикателното трасе – от Националния стадион по алеята към езерото с линиите, покрай Pork Pie и басейните “Мария Луиза”, през тунела под “Алея Яворов”, по алеята покрай тенискортовете чак до кв. Изток и после обратно.

Ако издържите още първия път, а в следващите дни повторите, със сигурност ще си заслужава да споделите резултата в социалните мрежи.

Южния парк

Макар и често с доста хора по алеите, това е любимо място за бягане на много бегачи. Освен това, за разлика от Борисовата градина, тук теренът е по-равен и спокоен.  Ако сте фенове на малката част от парка зад хотел Хилтън, опитайте настилката с чакъл, която щади ставите.

Центърът

Бягане по бул. Витоша и малките улички в района не е мисия невъзможна. Наистина има твърде много хора и може да ви зяпат, но пък си заслужава. В момента бягането там е с особена трудност поради течащите ремонти и не е много препоръчително, но протежението на ул. “Княз Борис I” между “Скобелев” и “Стамболийски” е страхотна уикенд идея, или пък рано сутрин.

Велоалеите

Извиняваме се предварително на колоездачите, но велоалеите са прекалено привлекателни за бягане на открито. На примависта изникват отсечките по бул. “Гоце Делчев”, бул. “Цар Борис III”,  бул. “Евлоги Георгиев” и Южния парк.  И макар някои от тях да са доста близо до бълващите газове автомобили, все пак са доста интересен маршрут и спокоен маршрут.

Пък и за подкрепа можете да извикате приятел с велосипед.

Училищния двор

Ако нямате време за размотаване, най-удобното място е кварталното училище и няколкото почетни обиколки в двора.  Да, малко е скучно, но е абсолютно сигурно, особено за начинаещи. Теренът почти винаги е абсолютно равен и ако ви до скучае, можете да си тръгнете без да се отдалечавате значително от дома си.

Nike-Running
RunKeeper
Endomondo

Приложения

Ако искате допълнителна мотивация, на помощ идват няколко приложения за смартфони.

Ние изпробвахме следните три: RunKeeperEndomondo и Nike+ Running.  И трите служат за изчислявяне на скоростта, колко километра сте пробягали и поддържат списък с обща информация за всяка една от тренировките ви. Освен това, имат за цел да ви мотивират като показват резултатите, които могат да бъдат сравнени както с вашите собствени, така и с други бегачи.