Всяка година близо 350 посетители имат рядката възможност да бъдат част от модното шоу на Louis Vuitton. Представянето на емблематичния бранд обикновено се провежда в последния ден от парижката седмица на модата и заедно с това на Chanel се смятат за големия финал на одисеята през четирите столици на модата.

Ексклузивността на ревюта от този калибър не предоставя възможност на обикновения зрител да се докосне до емоцията от грандиозните презентации на тези марки. В последните години обаче нещата се променят, благодарение на дигиталните технологии и иновации, като интернет например. Един от пионерите в това отношение беше самият Маккуин през не толкова далечната 2010 година, когато последното му и най-емблематично шоу – Plato’s Atlantis, бива излъчено в реално време онлайн. Примерът му бива последван от Burberry, чието последно шоу се състоя в прозрачна тента в средата на Хайд Парк.

Наскоро дори Британският моден съвет излъчи на живо всички шоута от официалната локация за презентации. Не е учудващо, че дори Том Форд, известен с пищните си модни спектакли, тази година реши да избегне шума около представянето на пролет/лято 2016 и вместо това направи колаборация с Лейди Гага за новото й видео. Креативният директор на Louis Vuitton е крачка напред. Чрез 3D и холограмни технологии Series 3 представлява концептуалното вдъхновение и майсторството зад колеция есен/зима 2015, както и претворяването на новите It момичета на Louis Vuitton.

Louis Vuitton Series 3 Exhibition
Louis Vuitton Series 3 Exhibition
Louis Vuitton Series 3 Exhibition
Louis Vuitton Series 3 Exhibition

Посещението на Series 3 е като пътуване през времето и пространството. Наскоро реновираният бивш хотел днес изложбено пространство е в непосредствена близост до емблематичния за лондонската Седмица на модата Somerset House. Отправна точка на изложбата е архитектурното вдъхновение зад конструкцията на Фондацията на Louis Vuitton, а залите представят различните лица на новото момиче на Vuitton и майсторския ноу хау. За изграждането на модния подиум Гескер се вдъхновява от Фондацията, конструирана от модерниста Франк Джери, в чест на архитекта Рикард Букминстер Фюлер.

От назначаването му за креативен директор на Френския гигант през 2013 година, брадът претърпя генерална трансформация, която доведе до нова модерна визия и по-млада публика. Series 3 е част от поредица пътуващи изложби, една от които се състоя в Токио. Тези “експерименти и емоционални пътувания” през генезиса на колекциите дават представа на зрителя за дизайнерското му вдъхновение и креативна мотивация.

Изложбата започва с футуристичен тунел, който въвежда посетителите в сърцето на дигитални проекции, пресъздаващи ретроспекцията на историята на марката и картини на студиото на основателя му в околностите на Париж. В следващата стая, носеща името Infinite show, посетителите могат да седнат на интерактивни маси, където се излъчва в реално време изработката на малките чанти Dora. Крачка по-нататък виждаме и самия процес на изработка, който по думите на един от майсторите “отнема до 30 часа за завършването на една чанта и участието на 7 човека в процеса”.

Впечатляващ е начинът, по който историята на бранда и съвременната му трактовка се преплитат в скрийнинга на шоуто, пред очаквана публика от около 100 000 посетители. Ексклузивността в дигиталната епоха, в която живеем, се превръща във все по-рядка ценност, а прозрачността и яснотата са все по-успешен маркетинг метод.

Изложбата бе отворена за посетители в Лондон до 18 октомври и ще бъде открита в Сингапур от началото на ноември.