Сега, когато намаленията приключиха и високите цени пристигат с новите колекции в магазините, е добре да направим преглед на гардероба си и да помислим какво искаме да задържим там по-дълго. Като любимите ни маратонки например. Вижте 10 съвета, как да се грижим за този важен аксесоар, така че да му се наслаждаваме повече.

Всички знаем, че обувките трябва да се третират със защитни средства, преди да ги изведем навън

За съжаление, в случая с маратонките това не е толкова просто. Често външната повърхност на модела е направена от няколко материала – кожа, набук, текстил, всеки от които се нуждае от специални грижи. Сигурни сме, че съществуват обсебени естети, които щателно ще се погрижат за всяко едно ъгълче поотделно, но ние ще се ограничим до генералния съвет: от универсален водоотблъскващ спрей глава не боли. Лесно ще го намерите в повечето магазини за обувки.

Не носете един и същи чифт няколко поредни дни

Дори и в сухо време вътре се образува влага, която уврежда обувката. Най-добрият вариант е да редувате най-малко два чифта, за да дадете възможност на всеки да изсъхне напълно, да се отпуснете и да се върне отново в пълна бойна готовност.

Прането на маратонки – една неблагодарна задача

Обикновено в рамките на няколко дни след прането цялата улична мръсотия отново е по обувките. Въпреки това, не го пренебрегвайте, тъй като прахта от земята може да се абсорбира в материала и след това е почти невъзможно да си върнем първоначалния вид на обувките. В повечето случаи, трябва да се мият с мека кърпа, течаща вода и обикновен сапун. Изключение правят велурът и набукът: те предпочитат химическо чистене. Ако маратонките ви, изработени от велур и набук, са леко замърсени, можете да се ограничите и до четка за обувки. Велурът може да се чисти и с гумичка, която премахва прахта и някои леки замърсявания, но тя задължително трябва да е нова и чиста.

Бялата подметка изисква специално внимание

Всички искаме бялата подметка, която преобладава сред днешните кецове, да е чиста и блестяща, като в магазина, но обстоятелствата и тук не са в наша полза. Най-сигурният начин е четката за зъби и сапунена вода. Процедурата изисква известни усилия и умения, но резултатът може дори надхвърли очакванията ви.

maratonka_2

Мнозина твърдят, че постигат идеални резултати с помощта на пералнята

Е, те не са истински ценители на спортни обувки, а пералнята автоматично попада в графа “Особено вредни”. Прането в машина може да повреди дизайна на обувките и до голяма стенен върха им, особено ако са изработени от кожа. От друга страна, се препоръчва редовното пране на стелките и дори тяхната честа подмяна.

За да сте сигурни, че са изсъхнали добре след измиване, просто ги оставете за ден в проветливо помещение

Може да ги запълнете с пергаментова хартия или вчерашния вестник, които ще помогнат да се запази формата на обувката, а и ще ускорят процеса на изсъхване. Не е добра идея да ги оставяте до радиатор или друг източник на силна топлина, защото рискувате да получите разлепени маратонки с напукана кожа.

С чорапи или на босо?

Отговорът е прост: всички обувки, освен ако не са отворени като сандали, трябва да се нося с чорапи. Дори обувки и маратонки от текстил. Има ли крак, ще има и пот. А това, от своя страна, може да доведе до мехури или дразнене на кожата. Днес можете да откриете чорапи за всеки вкус, включително много изрязани и незабележими.

Миризливите обувки

В допълнение към по-горе, може да е необходимо да се използва специален дезодорант за обувки. Производителите твърдят, че в допълнение към вълшебния аромат, те имат антибактериални свойства, а и се грижат за здравето на краката. Въпреки това, трябва да запомните, че този дезодорант е по-скоро превантивна мярка. Ако маратонките ви вече са “разцъфнали”, ги оставете за една седмица на балкона, изперете стелката и дори измийте вътрешността на самите обувки със сапун и четка.

Как да ги съхраняваме

Маратонките са проектирани основно да се носят, а всичко, което трябва да знаете за съхранението им, се научава със самото им разопаковане – хартия в обувките, когато не са върху краката ви, спасява положението. Задължителна е употребата й при пътуване, когато може да бъде заменена от чорапи, което пък от своя страна спестява място.

Най-важното

Ще се грижите най-много за обувките, които харесвате. Когато си избирате нов чифт, внимателно огледайте селекцията и се върнете на този, който ви е впечатлил най-много. При необходимост повторете упражнението.