03.

Име: Marijana Odenjung
Настояща локация: : Швеция
Професия: Visual Merchandiser
Интервю: Константин Вълков / yamabahari.com

Косьо: Имате страхотен Instagram. Но, какво точно е “visual merchandiser” – така се описвате там?

Марияна: Свързано е с витрините и интериора на магазините. Означава да направиш среда, която да изглежда естетически добре и в същото време да продава добре. Грижа се за всичко – от витрините и манекените до мебелите и т.н. Всеки човек с моята длъжност трябва много добре да разбира поведението на хората при купуване, как те реагират на различните цветове, форми, перспектива. Всичко, което влияе на нас, консуматорите. Необходима е креативност, професионализъм, както и винаги да си в час с тенденциите.

IMG_7856
IMG_4032

Косьо: Живеете в Швеция. Колко важно е дизайн/модното наследство на тази страна за формиране на личните ви вкусове?

Марияна: Може и да прозвучи самонадеяно, но се опитвам да влияя на средата, вместо да бъда повлияна аз самата. Но минимализмът, който е отличителна черта на скандинавските страни, както в модата, така и в интериора, донякъде промени стила, който имах след годините прекарани в Белград.

Косьо: Какво е обяснението ви, че Instagram профили подобно на вашия са толкова влиятелни?

Марияна: Instagram е тук и сега, модерен е, вдъхновяващ, влиятелен. Кара те да отиваш и да правиш неща. Но въпросът е – това ти ли си или е само твоят Instagram? Трябва да бъдеш истински, автентичен.

IMG_3291

Косьо: Има ли някакви определени тенденции, които ви вдъхновиха това лято?

Марияна: Продължавам да съм вдъхновена от минимализма, бялото и черното, както и производните му. Спортни обувки с елегантен вид, много деним + деним, блейзъри на голо, дълги широки панталони. По-женствени и секси форми.

Косьо: Любими марки? Открихте ли нови този сезон?

Марияна: Acne Studios, BLK DNM, Helmut Lang и Saint Laurent. Също така работя като купувач и пътувам на много модни седмици. Но най-вече откривам чрез Instagram.

IMG_1665
IMG_1178

Косьо: yamabahari.com e вълнуващо приключение за мен и съпругата ми, макар че работим различни неща и всичко беше ново за нас. Кое мислите, че е важно, за да успеем – да имаме късмет или да продължим да правим висококачествени продукти?

Марияна: Мисля, че трябва да продължите да правите много качествени продукти, но също така са необходими познания и разбира се, късмет. Най-важното – трябва да бъдете виждани.

Косьо: Мислили ли сте и вие за собствена марка?

Марияна: Да, всеки път, когато купувам нещо, на което бих променила някакви неща. Или търся нещо, което не откривам.

IMG_1267

Косьо: Ако трябва да изберете един тип дреха – коя е тази, която устоява на времето? За мъж и за жена?

Марияна: За жените бих казала – обувки на висок ток, вместо дрехи. Както и по-голяма бяла риза. За мъжете – бял тишърт и много добър чифт джинси. Или перфектен черен костюм с бяла риза.