02.

Име: Helen Rice
Настояща локация: Чарлстън, Южна Каролина
Професия: Съсобственик на рекламна агенция и творчески директор
Интервю: Константин Вълков / yamabahari.com

Косьо: Създавате много неща за други брандове. Не сте ли мечтали за собствен бранд – нещо, което е съвсем различно от креативната агенция Fuzzco, която притежавате? Може би ресторант, магазин, каквото и да е?

Хелън: Мечтая да направя нещо, което е само мое – свързано с керамика или изобразително изкуство – не съм сигурна какво точно ще бъде, но бих се радвала да поиграя с нещата, докато намеря онова, което ми доставя удоволствие. Не бих искала да имам крайни срокове или насоки, по-скоро бих се радвала да правя неща, които искам и когато искам. Да видим как ще завърши всичко това. Може да се появи някакъв малък магазин например.

Studio-Session-2015_Small-1600x900

Косьо: Как предпочитате да работите – на музика или когато е тихо?

Хелън: Зависи от това, което правя. Когато съм наистина много заета с Fuzzco, по-скоро спирам да слушам музиката, дори и да е включена, защото може да бъде доста разсейваща. Сигурна съм, че някой ден отново ще бъда въодушевена по музиката, но сега обичам да работя, докато е тихо, особено когато пиша или измислям разни неща.

Косьо: Най-подходящата част от деня за измисляне на такива неща, за генериране на идеи?

Хелън: Обикновено сутрините са най-продуктивната част от деня за мен. Съзнанието ми е чисто, свежо, а пък и пия кафе, което също помага.

Orange_MarketingSite_MockUp-1600x1066

Косьо: Какво мислите за славата? Може ли славата да ви впечатли?

Хелън: Славата е нещо странно, не съм сигурна как се отнасям към нея. Силно се впечатлявам като срещам нормални популярни хора – хора, за които се знае, че са много заети, но не са стресирани от това или пък се държат така, че продължават да правят нормални неща с нормални хора. Славата и успехът могат да променят човек и отношенията му с другите, поради което е важно да оценяваме ситуацията и хората около нас.

CF_Matchboxes_Red-2-1600x1066

cf-group-1600x1066

Косьо: Вие правите неща, за които другите казват, че са много добри. Оценяват ги така. Как търсите мнението на другите? Търсите похвала или критика?

Хелън: Разбира се, че онова, което другите казват за теб е много важно. Мечтая си да мисля по-малко за това. Сигурно щях да бъда по-щастлива, ако се вълнувам по-малко от онова, което другите хора мислят, но уви – това е бизнес и да се интересуваш от мнението на хората е голяма част от работата. Просто така работят нещата. Харесва ми да доставям удоволствие на хората, да правя неща, които им харесват. Най-хубаво е, когато можеш да се харесаш с работата си, но в същото време и да се гордееш с нея.

Косьо: Когато при вас дойде клиент, веднага ли разбирате дали нещата ще се получат или е необходимо повече време?

Хелън: Обикновено мога да кажа от естеството на общуването ни как ще се развият нещата, но винаги има изненади. Понякога е необходимо повече време да опознаеш някого и да изградиш доверие. Друг път нещата не се получават, но и това е нормално в някакъв смисъл.

LocalPalate_Desktop_Baking2-1600x1067

Косьо: Кои са трите основни фази при създаването на комуникацията за един бранд, които клиентите не виждат?

Хелън: Не знам как точно да отговоря на този въпрос, но бих казала, че едно от нещата, които клиентът не вижда, е колко важно е създаването, установяването на дизайна, тона и поведението на марката по чисто холистичен начин – нищо не трябва да бъде оставяно настрана. Понякога клиентът счита, че определени неща от системата по изграждането на една марка могат да бъдат третирани различно или с по-малка важност, но това всъщност еродира марката. Ние мислим много за това как всичко е свързано и правим нещата наистина много съзнателно, а клиентите не винаги са част от този процес.

Косьо: Какво предпочитате – да работите с по-малък екип или мечтаете за голяма агенция?

Хелън: Със сигурност по-малък екип. Харесва ми да прекарвам повече време с всеки от екипа. Мисля, че през следващите две години ще станем повече хора, но аз със сигурност не се интересувам от нещо много голямо. Навярно затова направихме офиса в Чарлстън с възможност за 25 работни места.

Mohawk_ComputerShot2-1600x1066

Косьо: Винаги ме впечатлява онзи процес, наречен brief. Моментът, в който опознавате клиента. Някои фотографи прекарват часове с даден човек преди да го снимат. Как работи този процес при вас? Излизате ли за питие, обяд или просто сядате и разговаряте?

Хелън: Зависи от клиента. Понякога проектът е напрегнат и тогава предпочитаме да се срещнем доста преди началото. Друг път хората идват при нас с мъгляви идеи и от нас зависи да преценим какво искаме да бъде направено. Харесват ни такива проекти – когато навлизаме в механиката на бизнеса и намираме начини да променим как един бизнес оперира и се представя.

Косьо: Как приятелствата ви са свързани с професионалния ви живот? Имам предвид – работите ли с приятели или предпочитате да не смесвате двете неща?

Хелън: Много сме внимателни, когато работим с приятели. Искаме да сме сигурни, че работата не влияе на приятелството ни. Всеки трябва да усеща, че има много ясна и отворена линия на комуникация, за да са възможни всякакъв тип разговори.

bittermilk-1600x960

NEWMOBILE-1600x1066

Косьо: Колко време почивате през годината?

Хелън: Със сигурност, не достатъчно. Само няколко дни. Не знам, постоянно работим.

sweeteeth-opened-1600x1037

Косьо: Любима песен?

Хелън:: A bicyclette на Bourvil.


Повече за работата на Helen Rice може да откриете тук.