Сериграфията, известна също така като ситопечат, е една от най-разпространените и все по-ценени ръчни печатни техники. Отскоро в София отвори врати Sito Studio – едно наистина симпатично и добре оборудвано ателие, чието предназначение е да ни запознае със ситопечата. Днес се срещаме с Над (Надежда Георгиева) – илюстратор, графичен дизайнер и човекът зад Sito Studio.

DSCF7151

Как се случи Sito Studio?

И аз не разбрах точно, беше почти като с магическа пръчка и някак неочаквано очаквано или очаквано неочаквано. Дойдоха едни супер хора, които ме обучиха, защото преди това само на теория знаех как се случва. След време същите тези супер хора ми предоставиха голяма част от материалната база, която сега подновявам и обогатявам. Всичко това се случи благодарение на проект “Пътуващо студио за ситопечат” на Йенс Бессер и Валери Гюров с финансовата подкрепа на “Гьоте институт”.

Какви са най-големите качества на сериграфията? Какво е различното при този процес на печатане?

Супер лесна, приятна и зарибяваща техника. Няма никаква точка (пиксел), също както при литография или друг тип графична техника. Това е и ценното, а в същото време е хиляди пъти по-лесно и бързо като процес. Резултатът е съвсем истински отпечатък, имащ стойност на авторска творба, когато е правен ръчно. Много по-ценно е от дигиталните копия и репродукции.

DSCF7130
DSCF7129
DSCF7127
DSCF7125
DSCF7124
DSCF7122
DSCF7157

Какво трябва да знае човек, преди да се запише на курс по ситопечат?

Не много неща. Достатъчно е да има желание да научи и да оценява техниката. Дори не е задължително да може да рисува, тъй като е възможно да се направи отпечатък от файл, който е принтиран върху плака или паус.

Каква е продължителността на един курс по ситопечат?

За основно запознаване може да стигне и един ден, но до момента има най-много двудневни курсове, тогава е малко по-спокойно (петък/събота или събота/неделя). Скоро отново ще има вечерен курс през седмицата, който се случва след работно време за три вечери (вторник, сряда и четвъртък). Като цяло, ако се сформира група, може да се направи във всяко удобно време. Най-хубавото за мен е, че след като минеш курса, можеш да идваш и да печаташ срещу символични такси за материали и консумативи (фото емулсия, акрил, текстилна боя, хартия).

Кой е артистът, който те вдъхнови най-много да започнеш да се занимаваш със ситопечат?

Честно казано, в началото тази идея не се появи от някой конкретен. Различни познати ми разказаха за техниката и това, което научих, подсили любопитството ми и желанието ми да рисувам повече. Това се вписа и в основното ми занимание към този момент – графичен дизайн. Тези познати не бяха от България, тук ситопечатът се счита основно за рекламен занаят. С течение на времето започнах да следя различни студиа от Англия, Германия и Щатите. Наскоро дори открих едни много луди индийци, които правят доста съмнителни принтове, но за сметка на това са направени с цели 7 цвята. Нямам идея как напасват.

DSCF7145
DSCF7173
DSCF7182
DSCF7185
DSCF7185
DSCF7193
DSCF7197
DSCF7199
DSCF7200

Ще победи ли “направи си сам” културата?

По-добре не.

Защо? Ситопечатът не е ли до голяма степен част от тази култура?

Ако всичко започне да става масово, то ще загуби стойността си. Интересно ми е, защото тук не е толкова познато от художествена гледна точка. Иначе химикалки, тениски и дигитални принтове може да се правят винаги. Възможно е да се появи нещо друго на негово място, но като цяло е добре да има разграничение на нещата.

Жив ли е печатът в България? Според теб кои са издателствата, които вдигат качеството що се отнася до книгоиздаване?

О, определено е жив. Гледай колко книжни фестивали има в НДК! Много е тъжно обаче, че качеството е непоправимо отвратително. А още по-тъжното е, че голяма част от този пазар е свързан с детски книжки и учебници – там е много зле положението. Оптимист съм по принцип, но не вярвам нещата да се променят.

“Жанет” са супер в 98% процента от случаите, “Сиела” имат попадения. Попадала съм и на малки симпатични издателства, но не се сещам сега за имената им. Не работя с никой от тях. Трудно се влиза в този бизнес.

DSCF7201
DSC04624

Какво да очакваме от Sito Studio в бъдеще?

Още курсове, различни водещи на курсовете, повече колаборации, торбички, тениски, сайт, онлайн магазин, официални цени за наем на студиото и други всякакви чудеса и красоти, но лека-полека…

А от Надежда Георгиева?

Нови и по-добри илюстрации/принтове, имам много още да извървя, докато стигна там, където искам.


Sito Studio се намира на ул. “Цар Симеон” 47. Повече ще откриеш на сайта или във Facebook.