От руините на ресторант на ул. “Славянска” 29 ще се появи един необикновен музей. Представяме ти Museum of Less Ordinary — мястото, в което трябва да се довериш на собствените си сетива, а насочващите табелки са излишни. Тях можеш да напишеш сам, вслушвайки се във вътрешния си глас. Събитието е част от кампанията на Finlandia Vodka, 1000 Years of Less Ordinary Wisdom, вдъхновена от автентичните избори.

Under The Line успя да надникне в Museum of Less Ordinary още преди официалното откриване, за да ти разкрие малко повече за проекта. Вратите му отварят на 17 юли, от 16:30 до 22:00 часа.

Museum of Less Ordinary

Необикновеността

“В изложбата има познати елементи — включва взаимодействие с обектите и е известна провокация спрямо популярните формати. Най-характерното е липсата на табелки с информация за произведенията — те са поставени в ръцете на посетителя и неговия смартфон. Целта е да сподели предположение, коментар, емоция, освободен от предварително зададени очаквания.”

Предразсъдъците

“Ние не говорим толкова много за предразсъдъци, колкото за предварителна нагласа. Самата опаковка на продукта и информацията за него често пречат да го преживееш автентично.”

Сетивата

“Произведенията са поставени в по-свободен контекст. Един от тях е като са направени достъпни до по-малко сетива. Човек възприема по различен начин произведението, когато може само да го докосне, но не и да го види, например.”

Museum of Less Ordinary
Museum of Less Ordinary
Museum of Less Ordinary

Селекцията

“Музеят е куриран от Студио Комплект — Адриана Андреева и Бояна Гяурова, добре познати с работата си по списание “Едно” и One Design Week. Всякаква друга информация за участниците в него или техния произход би отнела от автентичното усещане на място.”

Целите

“Музеят представлява лек експеримент, който иска да повдигне различни въпроси и да накара посетителите да усетят нещо различно. В по-голям мащаб, кампанията на Finlandia — 1000 Years of Wisdom, иска да вдъхнови хората да живеят “a life less ordinary”. А именно — да взимат смело лични и оригинални решения, без да се влияят от авторитети и чуждо мнение.”

Въздействието

“Това е много сериозно обещание. В идеалния случай музея ще успее да провокира диалог с посетителите и ще ги накара да се замислят.”


Museum of Less Ordinary те очаква на ул. “Славянска” 29. Отворен е между 17 и 23 юли, от 16:30 до 22:00 часа.