DSCF4117

Първо кажи няколко думи за теб: с какво се занимаваш, защо хората имат нужда от wellness coach?

Аз помагам на хората, да подобрят своите хранителни навици, спортна активност и да управляват стреса. Не работя с проблеми, работя с хора. Заедно с клиентите си намирам правилния път към изграждане на навици, които едновременно да отговарят на спецификите на техния начин на живот и да са полезни и здравословни. Ако за вас важи фразата “Знам какво трябва да правя, но не го правя”, значи определено wellness coach може да помогне. В момента има страшно много информация в пространството, но кое и как да се приложи конкретно за вас, най-добре може да каже wellness coach.

Как се спря на професията wellness coach?

Дълго време се опитвах да сваля едни прости 5 кг. Изпробвах различни методи и влизах в различни състояния на духа от “не ми пука, ще дебелея цял живот” до “аз за нищо не ставам, щом не мога да се справя с една диета”. Това ме мотивира да направя по-задълбочено изследване както на мен самата, така и на различните взаимовръзки между стрес, хранене, апетит, емоции, двигателна активност, видове храни и пр. След това се фокусирах върху изучаване на различни поведенчески модели, методи за мотивация и стигнах до увереност, че мога да помогна на повече хора със знанията и уменията си. Една от характерните черти на моята работа е, че мотивирам клиентите си да се обърнат навътре към себе си и да намерят правилните решения там, вместо да търсят вече измислени от някой друг.

Важно ли е да сме запознати с всяка новост по отношение на храненето и как да разберем на кои твърдения да се доверяваме?

Едва ли познаването на всяка новост в храненето има значение в ежедневието на човек, чиято професия не е свързана с това. Освен това, не съм сигурна, че е възможно в нормално ежедневие да се следи и тази информация. За да преценим, дали едно твърдение е вярно, трябва да имаме определен набор от знания, да имаме възможност, да направим проучвания, както и наблюдения върху себе си и други хора. Повечето хора нямат тази възможност и това е още един повод да се доверите на wellness coach.

Може ли грижата за това с какво се храним да ни помогне и за други неща?

Грижата за това, с което се храним, може да помогне на всички аспекти в живота ни. Темата е обширна, но накратко: храненето може да подобри физическото ни здраве, възможностите ни за концентрация, настроението ни и външния ни вид. И още нещо много важно – грижата към храната е акт на грижа към самите нас и много често – към нашите близки. Аз смятам, че животът ни се определя първо от отношението, което имаме към себе си и след това към околния свят.

Има ли често срещани заблуди относно това, с което се занимаваш?

Не бих ги нарекла заблуди. По-скоро следствие на това, че wellness тематиката наистина може и трябва да се разглежда индивидуално според нуждите на клиента, така и защото има много специалисти, които предлагат различни неща, е лесно да се съставят представи и очаквания, на които моята работа да не отговаря. Много ярък пример е това, че аз почти не работя със съставяне на хранителни режими, което винаги успява да изненада незапознатите с моята работа. Затова препоръчвам на всеки, когато избира специалист, с когото да работи, да не подхожда с вече изградени представи, а да се запознае първо с философията му на работа. Също и да не отхвърля веднага, които не са му близки, защото верният път невинаги се разпознава лесно.

Защо е важно да напътстваме децата в света на храната?

Важно е да напътстваме децата в света на храната, защото така инвестираме в тяхното здраве и самочувствие през целия им живот. Също, защото живеем в свят, в който децата са буквално залети с информация и тя не винаги е за тяхно добро. Помислете от колко малки децата вече са изправени пред въпроса, който тормози толкова възрастни – защо грешните неща имат толкова добър вкус? Това, което е истински важно при работата с деца, е да насърчаваме тяхното критично мислене и умението им за взимане на собствени решения. Да обясниш на едно малко дете защо зрънчовците са вкусни и в същото време вредни и какво всъщност значи “вредна храна” е изкуство. Подходът е различен за всяко дете, а усилията – комплексни. Личен пример, абсолютно честно предаване на информацията и доза разбиране към желанията на детето, са основните похвати. Ако търпеливо се учим заедно с децата да правим здравословни избори, може би ще възпитаме здраво и устойчиво поколение.

DSCF4123

Какво ще се случва по време на “Вкусно и полезно”?

“Вкусно и полезно” е динамично занимание с игри, които насърчават децата да избират определени храни пред други в различни ситуации. Водим дискусии защо нещо е полезно, къде растат зеленчуците, кой какво обича да хапва, коя храна ще ни помогне да станем супер герои и други такива… Но през цялото време се забавляваме и избягваме думичката “трябва”.

Уъркшопът “Вкусно и полезно” ще се проведе на 28 февруари, от 10:30 до 12:00 ч., в cosmos coworking. Цената на посещението е 25 лв. Необходимо е предварително записване на nadia.lifebox@gmail.com.