На Хелоуин британският певец, заедно със собствената си група, ще представи Making Time, за пръв път на сцената на Sofia Live Club седмица преди официалната му премиера.

Поговорихме с него за това как се е влюбил в музиката, защо се завръща на сцената чак сега и какво да очакваме от новия му албум.

Jamie-Woon-_-photo-credit-Dan-Wilton

Как започна да се занимаваш с музика?

Интересен въпрос… Музиката винаги е била част от живота ми, въобще не мога да си представя какво бих правил без нея. Цялото ми семейство по един или друг начин е свързано с музиката, така че предполагам, че това е нещо, което ми е заложено генетично, хаха. Майка ми е певица и най-ранните ми спомени са свързани с нея и как постоянно си припява.

Каква музика слушаше като дете?

Имате предвид, когато бях в училище, нали? За да бъдеш готин, трябваше да слушаш предимно рок или електроника, но не мога да кажа, че съм се ограничавал само в един стил. Израснах с колекцията от плочи на нашите, в която имаше много Stevie Wonder, записи на Motown и Blue Note. Парчетата на Timbaland от средата на 90-те са невероятни и до днес ги слушам. Цялата R&B сцена от този период също ми е повлияла много – Maxwell, Lauryn Hill, D’angelo, Mary J. Blige, толкова са много… И в същото време съм много голям фен на Steely Dan, надявам се да сте ги чували…

Помниш ли първата песен, която написа?

Помня, разбира се, но за нищо на света не бих я изпял, бях едва на осем. Някои неща е по-добре да си останат в тайна.

“Mirrorwriting” имаше голям успех, защо реши чак сега да започнеш работа по нов албум?

Всъщност не съм преставал да се занимавам с музика и да записвам парчета. Просто вече мога да си позволя лукса да не бързам със записите и да изпипвам всеки детайл до съвършенство. Да разполагаш с достатъчно време е голям лукс и точно затова албумът се казва “Making Time”. Наистина още в началото си бях поставил за цел да не бързам.

01_jamie

Как реагираха феновете на “Sharpness” и “Message”?

Всички реакции досега са много положителни. Честно казано, бях малко притеснен как ще се приемат новите парчета, но до момента коментарите са доста окуражителни. Нямам търпение да започнем да ги изпълняваме на живо.

В интервю казваш, че албумът е вдъхновен от D’Angelo. Какво да очакваме?

По-музикантски е, има много соул и R&B в него, използвали сме само живи инструменти. Опитах се да си представя как ще звучи на живо и това беше отправната точка. Вокално също смятам, че е на по-високо ниво от предишния, в много от парчетата има напластяващи се беквокали, които старателно записахме. Това е албумът, който винаги съм искал да направя и съм особено горд с крайния резултат. Опитах се да не си поставям ограничения и сам да се предизвикам да дам най-доброто, на което съм способен.

Какво те вдъхнови за този албум и как преминаха записите?

Обикновено записвам всичко в собственото си студио, така че процесът е доста спокоен, хаха. Намира се съвсем близо до дома ми, на не повече от десет минути, винаги мога да отскоча, когато ми хрумне някаква идея. Вдъхновява ме всичко около мен – от разходките сред природата до работата ми с различни изпълнители. Винаги е хубаво да си свериш часовника, като общуваш с други изпълнители. Всеки има собствен поглед върху света и това винаги се отразява на крайния продукт.

С кого си сътрудничи този път?

Почти всичко направих сам, но оставих техническата част в ръцете на големи професионалисти. Един звук може да бъде записан по толкова много различни начини – за всичко това се погрижи Lexx, който е уникален. Имахме доста идеи и с Paul White, но в крайна сметка в албума влезе само една песен с него – “Thunder”.

03_jamie

С кого би работил в бъдеще?

С всеки, който не се страхува да експериментира.

Може ли да се каже, че си израснал между двата албума?

За мен това ще бъде най-големият комплимент, така че се надявам да го чуя от вас!

Какво слушаш в момента?

В момента съм се концентрирал изцяло върху новите парчета. Репетираме постоянно с моята група, всичко ще бъде на живо и много истинско.

Jamie Woon можеш да видиш на живо на 31 октомври от 21 ч. в Sofia Live Club. Билети за концерта могат да бъдат закупени на цена от 60 лв. в мрежата на Eventim или на място в клуба.