Студио Комплект представя изложбата “Композиции: Съвременен български дизайн”, която идва в София след успешното й представяне на Седмицата на дизайна в Милано. Проектът е посветен на работата на новото поколение български дизайнери, които експериментират с материали, техники и концепции, за да постигнат уникални резултата.

“Композиции” включва работи на авторите Рая Стефанова, Елиа Недков, Деница Бояджиева (Rrrub) и Даниела Иванова (Garderob), Нева Балникова и Христо Савов, Sharka Tiles и Гергана Станкова (Shevitza), Марина Драгомирова, Яна Танковска, Мила Чорбаджиева и Никола Михов.

Поканихме три двойки от тях – Гергана и Елена (Sharka), Нева и Христо и Даниела и Деница, да си поговорят за работата си и ето какво се получи.

1
2

Гергана: В самото начало на разговорите ни (преди около година) ми беше споделила, че плануваш Sharka Tiles да се превърне в бранд за домашни аксесоари. Имаш ли вече план кой ще е следващият продукт, който ще разработиш и кога?

Елена: Все още нямам конкретен продукт или дата на пускане. Преди да се случи това, има още работа по първата колекция плочки – искам, на първо място, всички керамични плочки да се адаптират за циментови. Но колкото и да звучи изненадващо, най-много ми се иска да направя пердета за душ с шарките от колекцията на Sharka, така че нищо чудно това да е първият продукт от колекцията за домашни аксесоари.

Г.: Някой купувал ли си е една плочка? Ей така, за да си има?

Е.: Никой не си е купувал още. Но сега съм ги оставила в един магазин в Копривщица и планирам за туристическия сезон да ги оставя на още няколко места, където да се продават на бройка като сувенир. Залепих им корк отдолу, за да служат за поставка за горещо или просто като декоративен елемент.

Г.: Осмели ли се да напуснеш постоянната си работа, за да “гониш дивото”?

Е.: Да, осмелих се. Рисковано и притеснено ми е за бъдещето, но в крайна сметка винаги мога да си намеря постоянна работа, докато това да развия собствен бранд е шанс веднъж в живота.

Г.: Какъв съвет би дала на хора, които са в подобна ситуация като твоята – между мечтан проект и реални сметки за плащане всеки месец?

Е.: Да помислят за алтернативни приходи, които да им помагат финансово, докато работят по личния си проект. Има различни работи, които могат да се вършат от вкъщи на час и да допълват месечния бюджет, без да са с фиксирано работно време в офис. Аз самата съм се насочила към този модел за момента.

Г.: Нарочно ли си избра сложен продукт за произвеждане? За да видиш дали ще се справиш, дали ще се получи?

Е.: Хаха, де да бях толкова осъзната и смела… Изобщо не очаквах, че плочките са толкова сложен продукт. Ограниченията и проблемите ме изненадаха в процеса на работа. Но вече имам повече опит и смятам, че за следващата колекция ще съм много по-подготвена за възможно най-добър продукт още на ниво дизайн.

Елена: Работата на графичния дизайнер често остава на една двуизмерна плоскост. Ти от 2 години правиш шаловете, имаш вече и бижута, плочки, дрехи… Какво е чувството да вземеш в ръце предмет, който изцяло е излязъл от твоето въображение?

Гергана: Всъщност нещата, които правя продължават да са двуизмерни. После ги давам на хора, които разбират от производство и те ги правят триизмерни.

Например бижутата започват като векторна графика + снимка на реално бижу като референция. После един прекрасен и много съвестен 3D дизайнер ги подготвя, а после едно студио в Холандия ги изпечатва. Моята част си е 2D. Там се чувствам адекватна, там ми харесва.

Е.: Изкушаваш ли се да разшириш темата на “Шевица” и отвъд шевиците?

Г.: “Шевица” ще си следва шевиците. Има още толкова много за дълбаене там. Мисля обаче да развия темата за шевиците извън шаловете. Намислила съм толкова много неща. Само време да остане…

Е.: Освен с “Sharka Tiles”, какви други колаборации имаш реализирани или предстоящи?

Г.: Много ми беше приятно да работим със Стела, която сега действа по своя си лейбъл – Vivastella. Аз разработих за нея някои десени, тя ми помогна ужасно много с намиране на подходящ плат, със съвети при подгъвите, с чантите. Веднъж, още в началото, получих имейл от нея в 00:30 часа, в който ми пишеше, че не може да спи, защото нещо не намира подходящ плат за пареотата, които искаше да пусне. Тогава си казах “Ей, ще се разберем”.

Е.: А за какъв продукт си мечтаеш да направиш дизайн?

Г.: Какъвто и да е, само да има смисъл да съществува. Да има някакво приложение.

Е.: Самата ти кои шалове от “Шевица” носиш?

Г.: Обичам много “безкрайните” шалове. Само два модела съм запазвала за себе си досега – Хоро и колан 1 – все черно-бели.

3
4

Христо: Какво те вдъхновява?

Нева: Изкуството.

Х.: Коя част на денонощието ти е любимият период за работа?

Н.: Вечер.

Х.: Правиш ли си скици и рисунки на нещата преди да започнеш?

Н.: В някои случаи, да, в други – направо действам. Но реално скицата е в паметта ми.

Х.: Имаш ли предпочитани материали, с които работиш?

Н.: Кожа, силикон, метал, различни полускъпоценни камъни.

Х.: Коя ти е любимата част от работния процес?

Н.: Началото.

Нева: Как започваш? Къде първо в белия лист?

Христо: Почти винаги започвам от средата на листа и от най-характерното и интересно нещо в обекта или интериора, който рисувам.

Н.: Как разбираш кога една рисунка е завършена?

Х.: Опитвам се да не мисля за рисунката като продукт, който може да бъде завършен. Рисуването е като игра, концентрирам се върху самия процес на изследване на формите, без да знам какъв ще е крайният резултат. За мен самата рисунка, която остава на края на листа, е само един “отпечатък” на този процес.

Н.: Какво те провокира в работата ти?

Х.: Най-често любопитството. Различни форми, обекти и пространства ме провокират да ги изследвам и опознавам чрез рисуване.

Н.: Подходът ти наследство ли е от някого?

Х.: Не.

Н.: Какво рисуваш напоследък?

Х.: Обмислям една поредица от рисунки на други рисунки и картини.

6
5

Даниела: Как протича процесът на създаване на един от твоите продукти?

Деница: Първо идва идеята за нещото, вдъхновена от материал или технологичен процес. Следват скици, чертежи, тестове, докато не се появи някакъв приемлив образ. Понякога финалът просто не идва, а продължава трансформация.

Дан.: Твоето име обикновено се свързва с дизайн на лампи, проектираш ли и различни от това продукти?

Ден.: Връзката с осветителните тела дойде случайно. Като да сгънеш конус и да му сложиш фасунга и крушка. След време осъзнах, че изобщо не е лесно да се постигне хармония между материал, електричество, светлина. А за други обекти, в момента развивам една стара идея от студентските ми години – табуретка от един лист велпапе, сгънато по определен начин, подобен на оригами.

Дан.: Преди година ме покани да работим заедно по проект за one design week. Как реши да ме поканиш и защо?

Ден.: След като проведохме уъркшоп на тема “дизайн” за фестивал на Ида Даниел, установих че работим добре в екип. А и имаме сходен мироглед, успяваме да постигнем консенсус по приятен начин. Работата ни за one design week беше експеримент, но се получи.

Дан.: Би ли носила обувките, които измислихме?

Ден.: Да! Тези обувки за мен са истинско предизвикателство, бих ги носила дори с чорапи.

Дан.: Какво ще се случи от тук нататък с общия ни проект (въпросните обувки) според теб, би ли имало интерес към подобен продукт?

Ден.: Бъдещето само ще покаже, ние ще го водим в посока на изкарване на малка серия обувки. В момента работим по опростяване на модела, от дебелината на подметката до закопчаване. Пред нас изникват много въпроси поради непознаване на обувната технология.

Деница: От какво се вдъхновяваш?

Даниела: От форма, от чувство за носталгия или стремеж за определено усещане, което да носи една дреха.

Ден.: Трудно ли се прави цяла колекция/линия дрехи?

Дан.: Ако имаш идеи, време и ресурс, не е трудно. По-трудната част е представянето на една колекция, като завършен продукт, с фотосесия, рекламни материали, опаковка и т.н.

Ден.: Какви материали обичаш да ползваш?

Дан.: С усещане за определен обем или форма, според идеята за дизайна на дрехата.

Ден.: Освен дрехи, какво друго би проектирала?

Дан.: Обувки, може би, и очила. Но винаги съм искала да бъда архитект, така че най-амбициозно ще кажа КЪЩА ;)

Ден.: За кой известен дизайнер/бранд би работила?

Дан.: Сега ми се струва интересна работата за масов бранд или такъв който е достъпен за повече хора, като COS например.