Know-How / Show-How си поставя висока цел, а именно да запознае публиката с различни методи и подходи в дизайна и креативните процеси. Участие могат да вземат както дизайнери, студенти, млади професионалисти, така и хора от други сфери с интерес към визуалната култура. Поканените ментори са водещи европейски дизайнери, артисти и преподаватели от Rietveld Academie, Амстердам, The Royal Academy of Fine Arts, Хага и Goldsmiths University, Лондон.

Основен двигател зад инициативата са медийният дизайнер Дима Стефанова и графичният дизайнер Хенк Грюнендайк от базираната в Холандия платформа за комуникация, независимо мислене и творчески инициативи Icecreamdesign, а техни съмишленици и съорганизатори на събитието са студиото за графичен дизайн и визуална комуникация Poststudio (Андреан Нешев, Велина Стойкова и Магдалина Станчева) и културният мениджър Биляна Нешева от Бюро култура.

Какво ви прави комплект или с други думи какво свързва на пръв поглед доста разнороден екип като вас?

Poststudio: Всъщност не сме толкова разнородни като дейност. И трите организации работим усилено в сферата на културата, а това включва и образование. Курирали сме изложби, издавали сме книги, организирали сме дискусии на тема дизайн и изкуство, участвали сме пряко в изграждането на най-успешния проект за промотиране на дизайн в България: Sofiа Design Week/One Design Week. Имаме голям интерес в сферата на образованието и развиването на средата. Може още много да говорим за това, но спираме дотук.

Велина Стойкова | Poststudio

Велина Стойкова | Poststudio

Защо България е добро място за провеждането на лятна дизайн академия?

Poststudio: България има голямо културно наследство и много запазени традиции. Страната ни е непозната за много чужденци, които биха дошли тук не само заради интересните ментори, които сме поканили, но и за да разгледат тази екзотична за тях дестинация. Това пък от своя страна обогатява много събитието. Резултатът е обмен на култура, знание и запознанства.

Бюро култура: Защото живеем тук и искаме да променяме средата тук.

Icecreamdesign: Мотивира ни демократичната среда, готовността и жаждата за изобретателност и промяна. България има богата култура, креативен потенциал и е уникално хранилище на древно знание и материални и културни ресурси.

Какво очаквате от първото издание?

Icecreamdesign: Очакваме мотивирани участници, с чиято ангажираност и енергия да създадем активна среда за обмяна на идеи и конструктивен диалог. Надяваме се да дадем пример и да стимулираме личната, независима инициатива. Освен това се надяваме да имаме участници не само от София, но и от други части на страната.

Poststudio: Първото издание ще е един вид експеримент за нас, дали една много успешна холандска система за преподаване на дизайн и последваща реализация на дизайнери би сработила в България.

Бюро култура: Две седмици, изпълнени с много интересни срещи, разговори, дискусии, проекти, общувания, вдъхновения, забавления, удовлетвореност от собствената креативност.

Дима Стефанова | Icecreamdesign

Дима Стефанова | Icecreamdesign

Разкажете за подбора на ментори?

Бюро култура: Професионалисти, новатори, експериментатори, хора с награди за това, което правят.

Poststudio: Менторите са млади и успели в своите области дизайнери, интелектуалци и артисти. Те имат всестранни интереси. Момчетата от Our Polite Society имат и банда, която всъщност е доста успешна. Разбира се, сами си правят дизайна на плочите. Елиза пък от своя страна е един бързо изстрелял се моден дизайнер – от училищната скамейка до New York Fashion Week. Хората, които сме поканили, са доста интересни и за българската публика ще е уникален шанс да се запознаят с тях и да бъдат част от техните уъркшопи.

Icecreamdesign: Важен аргумент при избора бе, че менторите използват и търсят в своята работа взаимоотношението със заобикалящата ги градска среда.

Какъв ще е принципът на обучение в работилниците?

Icecreamdesign: Методът се състои в търсенето и избора на материал и вдъхновение от непосредствената действителност и от актуалността на заобикалящата ни среда. Това търсене и намиране започва с диалог, свързан с конкретна мисъл и със съответната тема. Анализът и отговорът водят до дизайн/идея, който/която може да се покаже и да бъде превърнат/а в конкретна работа. Следователно, процесът на създаване няма нужда да се разграничава от личната среда на всеки един. Ролята на менторите е да се включат в процеса като равни и да насочват и споделят опита си с останалите.

Кой ще вземе участие?

Poststudio: Няма ограничения за това дали хората са дизайнери, или не. За нас е важно да имаме интересен микс от хора, които ще направят дискусиите интересни и ще развържат креативния си потенциал.

Бюро култура: Творци, икономисти, мениджъри, професионалисти, студенти, творчески настроени хора. От цял свят.

Icecreamdesign: Креативни хора и професионалисти, които искат да се развиват и творят по нови начини. Хора, които са установили, че в практиката научените конвенции не създават достатъчно възможности за лично развитие и творческо удовлетворение. Творци, отворени към по-концептуални решения, не само към практическото приложение на умения и техника.

Биляна Нешева | Бюро култура

Биляна Нешева | Бюро култура

Какво е нужно на образованието в България?

Icecreamdesign: Разтърсване (преосмисляне) и много международен обмен. Повече студентско участие, програми за обмен и международен поток на преподаватели, за да може образователната система да се отвори за нови импулси и за кратко време да се трансформира. В същото време да се възстанови локалният потенциал и неговите ресурси, но в един съвременен контекст. Отворен диалог.

Poststudio: Да се даде повече пространство за експеримент и да се насърчава личностното развитие и творческата свобода.

Бюро култура: Отвореност към експерименти.

Кои са международните тенденции в образованието по дизайн?

Poststudio: Тенденцията е към насърчаване на индивидуалността. Всеки може да си вземе толкова, колкото иска от академията, всичко ти се предлага, но зависи от теб самия доколко си активен и отворен за различни методи. Общо взето академията е място, където ти търсиш себе си и своите интереси. С две думи: свобода и експеримент.

Icecreamdesign: Гъвкава програма, насочена към сътрудничество, което е базирано на проектна основа и интердисциплинарно обучение. Обучение, което се ръководи от открита дискусия в малки класове. При решаването на проблеми чрез дизайн мислене и социални изследвания в центъра е човекът, за да може да се справи със сложните въпроси на нашето време.

Какво да очакват хората, които няма да могат да участват?

Бюро култура: Могат да дойдат и да се запознаят с всички ментори, участници и с нас по време на отворената ни програма, която ще е вечер и ще включва разговори с менторите, прожекции на филми за дизайн, представяне на резултатите от уъркшопите, интересни разговори в неформална обстановка.

Какво се надявате участниците да вземат като опит от академията?

Бюро култура: Надяваме се да им предложим едно съвсем ново преживяване, което да ги вдъхнови да мислят по нов начин.

Poststudio: Тези две седмици ще разгърнат техния креативен потенциал и ще научат повече дори и за себе си.

Icecreamdesign: Разпознаване на личните си амбиции и усвояване на няколко допълнителни инструмента за тяхното постигане. Международни контакти и творчески обмен.

Андреан Нешев | Poststudio

Андреан Нешев | Poststudio

Какво е предизвикателството пред дизайна в 21 век?

Poststudio: Предизвикателствата са за добро и за лошо. Това са бързо развиващите се технологии. Големият обмен на информация (дизайн блогове, и тн). Оригиналността на продукта. Времето, за което нещата се случват. Списъкът е дълъг.

Бюро култура: Промените в света около нас рефлектират и върху дизайна – дигиталните технологии, самообразованието, дизайнa на парче, новите бизнес модели, глобализацията, още по-голямата комплексност в търсенето на различни решения…

Icecreamdesign: Ясна позиция и участие в локалните и глобални проблеми на нашата планета. Глобалната комуникация. Местното участие и устойчивото използване на ресурсите.

Като комплект — какви планове имате за бъдещето?

Icecreamdesign: Освен бъдещото развитие на Know-How Show-How Summer School, искаме да създадем постоянна програма за културен обмен под формата на семинари, лекции, изложби, научни изследвания и стимулиращи иновации.

Poststudio: Искаме да продължим с тази инициатива и тя да се случва всяка година. Дали ще прерасне в нещо повече от лятно училище, това времето ще покаже.

Бюро култура: Виждаме потенциал тази платформа да се развие. Ще работим усилено това да стане по най-полезния за обществото начин.


Международната лятна дизайн академия Know-How / Show-How е от 29 юни до 10 юли в София.