Какво е Керъм?

Спорт, наука и изкуство. Всичко в едно, иначе е една древна игра с неизяснен произход. Играе се навсякъде в Южна Азия, Индия, Куала Лумпур, Рангун, Дака, Коломбо, Лахоре, Катманду, там има големи майстори, в Европа сме аматьори.

А ти как намери тази игра?

На плажа в Шри Ланка. На една маса си оставям бирата и един ми казва “Недей я оставя тука”. “Какво е това?” питам аз. Той дърпа покривката, виждам една дъска за Керъм и извиквам “ААААА, каква е тази игра?”, а те “Ей сега ще ти покажем”. Започнахме да играем с шриланците и много ми хареса. После си поръчах от Интернет дъска и започнах да играя редовно, ама съм слаб, имам много слаби съперници и не мога да задобрея.

А как се играе, какви са правилата?

Който дойде, ще види. Правилата са прости, нещо подобно на билярда, само че пуловете се пързалят с пръсти – в YouTube може да се види. Но видеото не може да пресъздаде тази красота – как се пързаля биячът, как пуловете влизат в джобовете, страшна работа, особено сега на новата дъска. Има нова дъска в България, първата професионална дъска.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Как се озова при тебе тази професионална дъска?

Записах се да участвам на Европейско първенство по Керъм, досега не са имали други представители от България. Всички ме биха яко, но накрая си поисках една дъска от Назрул Ислям и сина му Рахат Ислям.

А откога се провежда това Европейско?

От 90-те години, това беше 18-то издание, всяка година, значи 1996-а е било първото или 1997-а. Догодина ще е в Швейцария, след две години – в Рим, след това – в Прага.

Колко участници имаше?

Над 90.

От кои страни имаше най-много?

Най-много от домакините, от Великобритания, имаше немци, французи, швейцарци, десетина държави.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кои са най-добрите?

Англичаните, но всичките са с бенгалски произход и са завзели националния отбор. Не допускат ли индийци, шриланкийци, не знам, всички са бенгалци.

Така не е честно.

Колко да не е честно някой да го бие Карнал Абдин, много е добър той.

Кой е той?

Той е европейският шампион, за шести пореден път или за седми, ама беше страшен финал. Игра с французина Пиер дьо Боа – той е бял, най-добрият бял. Има големи майстори, аз само ги гледам с възхищение.

А ти как реши да участваш на Европейско първенство?

Работех в Люксембург и там играехме много. Щяхме да представяме Люксембург на Европейското, но после дойдох тук, донесох дъската и започнахме да играем в един социален център. Голяма забава падаше. Играем, играем, ама някак си не станаха много сериозни тренировките.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С кого игра на Европейското?

На Европейското първия ден бяха двойките. Понеже нямаше втори българин, ми назначиха един швейцарец. Той беше малко урсуз, но симпатяга, доста е добър и ме научи на някои номера. С него бихме няколко отбора, три победи и четири загуби от седем мача и завършихме на 22-ро място от 32 отбора.

Много добро представяне.

Първата победа в историята на българския Керъм беше записана. След два дни беше играта по единици и там ядох много бой. Печелих много в отделните игри, там се трупат точките, както в Пинг Понга, трупаш геймове и накрая, който събере 25 точки, печели играта. Аз загубих всички, 9 от 9, катастрофа, но три пъти стигах до решителна развръзка и трите пъти загубих срещу един поляк, един испанец и един французин.

Какво мислиш да правиш оттук нататък с Керъма?

Искам да го разпространя в България. Сега организираме демонстративни вечери в Трите трола на ул. „Оборище” и в Антракт, срещу ЦУМ на бул. „Княгиня Мария Луиза”. Ще търся място в Пловдив. Иначе имаме много амбиции, ще участваме в шампионата по Керъм на Чехия, той е през ноември в Прага. Също така, се надявам по една програма „Успех“ да покажа играта в училищата в София, като извън класна дейност.

За следващи демонстрации може да следите фейсбук страницата му carrom.bg.