Miro

Представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Мирослав Петров и съм концептуален художник за компютърни игри и филмови проекти.

Как започна всичко с рисуването?

Всичко започна в един красив февруарски ден, в който си спомням как се бях зарибил по Warcraft 3. Седейки пред монитора, си спомням рисунките на loading скрийновете, които за времето си бяха направени брилянтно от екипа на Blizzard. Стоях и чаках да започне самата игра и се взирах в детайлите на броните на едно джудже с два патлака. Тогава нещо внезапно ме тресна и хванах първия молив, който ми се намираше в близост. Реших, че мога и аз така като тях… Е, оказа се, че не мога, но пък страшно ми хареса да го правя и реално така стартира всичко с рисуването. Имам спомени, че бях на 17 тогава. От дете съм имал интерес към причудливите създания.

website_environment_project_e_by_mikeypetrov-d4cqbym

earthrise_sintia_and_sal_vitas_by_mikeypetrov-d39atmm

Имаше ли скептици, които се съмняваха в таланта ти в самото начало и такива, които те насърчаваха да продължиш?

Имаше предимно скептици, тъй като имах много малко талант, но пък бях изключителен инат да съм в опозиция на тези хора. Имаше и такива, които ме подкрепяха, за което съм им благодарен. Истината е, че доста ме мачкаха с критика година след година. Ужасно малко хора вярваха в мен и моите качества, но аз бях тъп и упорит и много исках да докажа, че не са прави. Да покажа, че такъв индивид като мен не е съвсем за изхвърляне и може да постигне нещо, което да харесва да прави и да го харесват. След години в практика показвах нови и нови неща и скептиците промениха мнението си за мен. Вече бях част от клуба на дигиталните артисти и нямаше място за издънки… е може би е имало на няколко пъти, но не беше фатално.

И как мислиш, дали успехът е реванш към тях?

Надявам се! (смее се) Сега сериозно, не смятам, че е реванш към тях. Благодарен съм им за това, че ме мачкаха и ритаха, за да мога да правя по-добри работи след време.

DSCF0240

Откъде черпиш вдъхновение за образите на героите ти?

Това, което ме кара да измислям героите си, се дължи на годините в практика на анатомия и форми. Гледането на безкрайно много филми и игри. Нека не забравяме и контактите с колегите и споделянето на идеи. За мен е невероятна привилегия да съм приятел с едни от най-добрите артисти в България и света. Но най-вече, те трябва да са част от теб и възгледите ти за живота.

Кой свой герой най-много харесваш?

Един грозен червенокос дуорф с пънкарска прическа!

Измисляш ли истории на образите, които рисуваш, преди да започнеш работа по тях? Сподели някоя.

Обикновено започвам да рисувам герой или създание с абсолютно нулева мисъл в главата. Сякаш се намирам във вакум, където няма нищо. След време, когато получа интересни форми и детайли, започвам да ставам по-креативен и се раждат и историите.


Имам една история за компютърна игра, в която главните герои са Викинг, римски легионер, египетски фараон и хайдутин. 
Ще попитате как пък точно тия и как пък в една епоха? 
Идеята е, че те са проект на извънземен разум, който е събирал човешко ДНК през вековете и който си е направил своя планета с епични герои като тези, които да се млатят и да ги забавляват, поставени в естествената им среда.

Коя е любимата ти детска приказка? Защо?

Най-много се кефех на една руска книжка, сборник с приказки. 
Започваше с Василиса Прекрасна. Спомням си имаше една много здрава илюстрация на Баба Яга с всичките й пъпки и циреи, яхнала вълшебна метла или пък беше в някакъв дървен кош в нощен пейзаж.
 Настръхвах като я видя.

The_Fenek_hero_by_Mikeypetrov

The_Otter_by_Mikeypetrov

Сънуваш ли кошмари след толкова много чудовища?

Сигурно, ако бях женен, щях да ти кажа че сънувам кошмари с тъщата, но уви, сънувам само еротични сънища. Чудовищата са ми станали част от ежедневието и явно не ми правят такова впечатление.

DSCF0243

Разкажи ни малко повече за процеса си на рисуване.

 
Процесът на рисуване започва по следния начин. Ставам рано в 11 ч. преди обед. Правя си кафе в джезве и пия така до към 12 ч., след което сядам да браузвам в нета и решавам към 14 ч. да нарисувам нещо. 
Ако е концепт дизайн за герой или създание, започвам със силуетни рисунки и откриването на интересни форми, докато ме доведат до някаква интересна идея. След което като я намеря от 5-10 такива рисунки, започвам да детайлизирам вътре обемите и да изчиствам силуета.


Следващата стъпка е да определя светлинен източник и да се опитам да вкарам малко повече контраст в работата си.
 На този етап работя черно-бяло и решавам, че ще сложа цвят, в който ще дефинирам как ще изпъква идеята. 
След този етап преминавам към слагане на текстури в типажа или чудовището и накрая фино минавам и детайлизирам в акцентните места.

Как се случи издаването на книгата ти?

Първо нека започна от това, че вдъхновението за книгата ми дойде, когато бях на изложба по случай представянето на новото издание на Дъга “Над дъгата”. Видях тези великолепни артисти как все още правят страхотни проекти и се опитват да развиват комикс обществото в България. Разгледах страхотния им проект и изложба и си казах: “Е, време е и аз да направя нещо свързано с концепт дизайна и илюстрацията за игри”. 


Една година ми беше нужна да реша какво ще правя с книгата, но накрая стъпих здраво на краката си и сметнах, че този проект е неизбежен и ще стане. Проучих различни начини, с които мога да финансирам един такъв проект. Най-добрата алтернатива, която ми попадна беше Indiegogo. Разгледах много такива успешни проекти и реших да действам и да направя свой проект, който да ми помогне да напечатам книгата.

След месеци в мъки и промотиране най-накрая успях да събера сумата от $8100 за печат на 1000 броя от изданието. Бях толкова щастлив и в еуфория от случилото се, че реших да се напия безпаметно. Накрая дойде и издателката ми Сибила Коритарева от “Грозен Entertainment” и предложи страхотните си услуги за издаването на албума. 
Разказвам всичко това набързо, но истината е, че беше страшно много работа, с която скоро не бих се захванал пак.

Какво следва след това?

Пускам тото и играя в националната лотария. Ще чакам милионите, за да мога да си рисувам за хоби. Като изключим това, от 1 до 9 ноември имам изложба на тема “Фантастични герои” в галерия “+ това” — София, ул. Марин Дринов 30. Откриването е на 1 ноември от 19:00 ч. Освен изложбата имам хиляди идеи и проекти, но все още не знам кое ще превари и ще остане на дневен ред.

Книгата на Миро можеш да поръчаш от тук или в по-големите книжарници.