Когато чуем думата стил, едно от първите имена, които изскачат в ума ни, е на Сандра Клинчева. Сандра е възпитаник на Central Saint Martins, стажувала е при Хюсеин Чалаян и е преподавала Моден дизайн в Сингапур. В България я познаваме от работата й за списанията Едно, Егоист, Grazia, Playboy и Amica, а биографията й у нас включва още костюмен дизайнер и препорадавател в НБУ.
Page
Sandra_Klincheva

Какъв е стилът ти? Имаш ли дневна униформа?

Трудно ми е да се самоопределя, но със сигурност имам няколко дрехи и аксесоари, които стоят в основата на гардероба ми. Кожено яке, копринени ризи, различни цветове деним, боти тип “челси”, маратонки, поли до коляното и миди, палто в ярък цвят… Много обичам и кашмирени пуловери. Обичайно върху якетата наслоявам елек или палто без ръкави.

Как пазаруваш – целенасочено или импулсивно?

И двете – понякога целенасочено искам да си намеря нещо конкретно, но в повечето случаи действам импулсивно.

От какво имаш най-много в гардероба си?

Ризи и обувки.

Идва пролет. Имаш ли схема, по която си подреждаш гардероба за нов сезон?

Подреждам по вид дреха – понякога, ако имам достатъчно време и място, се опитвам и по цвят. Имам фетиш към добре подредени гардероби и шкафове за обувки.

Какво правиш с нещата, които вече не носиш?

В повечето случаи ги раздавам. Имам дрехи и обувки, които към момента не нося, но пък ценя и си ги пазя за архив.

Кое е водещо в избора ти на облекло – времето навън или повода?

И двете, понякога поводът взима превес… Все пак съм суетна.

Какво носиш вкъщи?

Така нареченият lounge wear – дрехи за дома, които са меки, комфортни и не са просто анцуг.

Имаш ли си комплект за първа помощ на аутфита в чантата си – безопасни игли, конци и т.н.?

О, не… чак дотам не съм стигнала!

Как се грижиш за дрехите си?

Обичам да се грижа да тях – с подходящото химическо чистене и препарати, обичам да ги проветрявам, с куп пособия за мъхчета, машинки за топчета, специални четки за плат и велур…

А как се грижиш за фигурата под тях – как се храниш, спортуваш ли?

Опитвам се да се храня балансирано, понякога по-успешно, понякога се поддавам на моето вечно изкушение – сладкото и разни бисквити за кафе и крем маскарпоне с ягоди. Задължително пия на гладно вода с лимон и ако не мога редовно да спортувам, поне ходя пеша.

Майчинството отрази ли се на стила ти?

В един момент разбира се, че да. Тогава е важно да ти е удобно и практично и не мога да си сложа копринена риза, когато детето ми е нон стоп на ръцете ми и го гушкам, след като е било в пясъчника, например.

Сутрин ти ли избираш какво да облекат децата ти? Оставяш ли ги да избират? А да грешат?

Все още аз избирам, макар че синът ми вече си има свое мнение и понякога той го прави. Да грешат – е, предполагам това предстои, но това ще са нормални грешки на растежа и ще ми бъде забавно да ги наблюдавам. Много ме радват реакциите на дъщеря ми, която още няма две годинки, но вече разбира и се радва, когато е облечена с повече въображение. Нямам търпение тя да порасне още малко и да я оставя да експериментира сама.