Запознайте се с Добрин Атанасов — готвачът зодия Овен, с който решихме да ви припомним за вече жестоко изпарилите се летни дни, като ви предложим едно съвсем обикновено предколедно освежаващо меню от три ястия с лека френска врътка.

Добри е comme un chef в частен клуб в София, чиято кухня предлага доста неща, които едва ли би могъл да намериш в други ресторанти в столицата. Иначе готварската му кариера стартира с хотел Hilton, където започва като стажант след завършване на гимназията. Това е мястото, където Добрин научава това-онова относно различните техники в кулинарията.

DSCF0324

Но най-интересната част за мен като ценител на храната, на Top Chef и като неук човек в сферата на кулинарията беше, когато Добри разказва за опита си в “Къщата с часовника”, където по това време се надявали да се преборят за Мишлен звезди (Michelin Stars). Да попаднеш в гайд на Michelin е може би най-голямото отличие за всеки ресторант. Инспекторите на Мишлен са напълно анонимни и са посъветвани да не споделят работата си дори и със своите семейства…

Но да преминем към хапването. Първото ястие от освежаващото ни зимно меню е тараторът. От Добри научихме, че краставиците в него се слагат без сърцевината си, защото тя разводнява таратора, който така или иначе трябва да се прави без вода. Слагаш един ринг в средата на чинията, пълниш го със съставките, слагаш листо роза отгоре и та-да.

DSCF0270а

Второто от трите ястия са картофените кюфтенца. За да се извлече по-добрият вкус на картофите, те трябва да първо да се изпекат и после да се обелят. Добрин казва, че това важи за всеки един зеленчук, защото когато се свари той се разводнява. Иначе, ето как можеш да представиш едни съвсем обикновени картофени кюфтета на вечерята с приятели.

DSCF0291

За десерта е важно да бъде… вкусен. Всъщност най-вкусното крем брюле, което Добри е ял досега, бил намерил в Lidl. Иначе нашият десерт е малко по-фръцнат. Но ужасно вкусен. Бисквитена торта със зелен чай и домашно приготвен баварски крем.

DSCF0306

Благодарности на Христо Василев, който ни приюти в апартамента си за този кулинарен туризъм. Пожелаваме му весели празници, така както и на вас.