Жоро e пивовар, художник на етикети на Paint, хамал-дипломат, адреналин-junkie и създател на Ailyak craft beer, който ни запали още повече по крафт бирата.

DSCF3899

Разкажи ни как се запали по бирата?

Първият Rtm+Beer Festival имаше огромно разнообразие от интересни бири, лежерна музика и доста позитивна атмосфера. Аilyak се роди и нямаше как името и идеята да бъдат други вече.

Колко време отнема правенето на твоята бира?

Зависи колко бири има в хладилника, докато варим. Пълен ли е, варката минава бързо, иначе 7 часа ги усещаме като понеделнишка офис оперативка. Хладилникът е нашият храм!

Как я подобряваш, опитваш ли се да прилича на някоя световна крафт бира?

Използваме възможно най-качествените продукти, до които успеем да се доберем, например за Mosaic IPA-та ни я сварихме с един доста рядък сорт хмел. Ароматът му е на тропически плодове, пиейки като нищо може да объркаме офиса с палми с хамаци.

Препоръчай ни бира, която да ни изненада.

Бира с боза, така даже и да не сме успели да филтрираме както трябва бирата, на кого ли му пука, имаме най-добрата боза сред бирите и най-добрата бира сред бозите. Жоро бел. – бирата съществува в приказния Пазарджик.

По какво се познава една добра крафт бира?

Когато бирата има ясно изразен характер, когато не е „боза“, просто някакви съставки, сложени да се варят. Когато пивоварят е успял възможно най-точно да пресъздаде идеите си в бирата. Тогава тя е и крафт, без идеи не стават нещата.

vg__463

Имаш нов етикет, разкажи ни как и с кого го създадохте.

Да, идеята на етикета е да изобразява момче и момиче под дървото на живота с тежки глави хмел. Хмел, защото това е основното в тази бира, сцената е за хмела, той е звездата. Също така, Аilyak не е айляк, ако не е споделен. Изключително харесваме шаловете и илюстрациите на Гери от Шевица. Много се радваме, че успяхме да работим заедно. Искахме също да подчертаем, че това е българска бира, макар за момента да нямаме възможност за пивоварна, искахме да наблегнем на красивите български илюстрации. Идеята ни е всяка от бъдещите илюстрации да бъде нарисувана от илюстратори с характерен, силен стил, защото и бирите ни ще бъдат такива.

Колко най-много бира можеш да изпиеш?

А де, ако е за месец, декември се очертава да мине под знака на алкохолизма. Ако оцелея, ще кажа.

Официално Аilyak можеш да откриеш тук.