Срещнахме се с Mr. Smiff и Genda точно преди участието им в познатия ни клуб “Жул Верн”.

Mr. Smiff и Genda са част от музикалния проект, обединяващ голям брой независими музиканти и визуални артисти, Big Banda. И двамата от дълго време присъстват на арт сцената в България и имат голямото желание да създават. Зададохме им няколко кратки въпроса и получихме интересни отговори.

Защо музика?

Mr. Smiff: Започнах с музиката много, много отдавна. Горе-долу по времето, когато карах скейт. Исках да свиря на контрабас, но не намерих и така се случи, че един семеен познат ми даде тромпета си. Лека-полека се зарибих и тръгнах на уроци по тромпет, солфеж, теория… Започнах съвсем любителски и се превърна в супер мания и страст. И стана по-сериозно.

Genda: За мен музиката първо е голяма мания. Второ, още от училище имам много пряк контакт с нея и по някакъв начин винаги е присъствала в живота ми като артист.

2

Защо точно тази музика? Защо точно този стил?

Genda: Предполагам, защото сме такъв тип хора и слушаме такива неща и се влияем от такъв тип култура.

Mr. Smiff: Стилово доста трудно можем да се определим. Tрудно, човече. Аз съм меломан и музикалните ми търсения не могат да бъдат ограничени в един жанр. Минавам през пънк, джаз, стари експериментални неща, нови експериментални, стари електроники, нови електроники.

3

Какво означава тази музика за вас? Какво ви носи? Какво според вас носи на хората?

Genda: За мен това е един вид култура, която е нужна на всеки един човек. И този стил не е нищо ново. Тук в България е може би малко по–ново и в случая ние се опитваме да наблегнем и да популяризираме такъв авангарден саунд.

Mr. Smiff: Аз се изразявам чрез музиката. Това е моят начин да компресирам чувствата си и да ги изкарам навън. Може би и затова стилово съм по-труден за определяне. В общи линии чувствата и емоциите ме контролират. Нямам някаква точна посока и план, какъв стил ще бъда, точно как ще го развия и какво ще направя. И така, ако има следващ въпрос за плановете ми за в бъдеще, не мога да кажа, че в следващите ми албуми ще има breakbeat, IDM или techno. Следващият албум на Mr. Smiff ще бъде изненада, дори и за мен.

4

Влия е ли на музиката ви фактът, че сте базирани в София?

Genda: Ами не бих казал. Не. Аз мисля, че ще правя този стил музика независимо къде съм.

Mr. Smiff: Аз също. От друга страна, София и въобще България са доста интересно поле за продуценти и хора, занимаващи се със съвременно изкуство.

А къде другаде сте пускали? И има ли някое място, което особено ви е впечатлило?

Mr. Smiff: По-скоро свирим. Ние сме преди всичко музиканти и като диджеи се изявяваме, колкото да си начешем крастата с нови готини неща, които са ни попаднали от световната сцена.

Genda: Като места, честно, не мога да се сетя в момента… Навсякъде…

Mr. Smiff: Принципно ние се целим в нови, нетрадиционни места. Малко или много се опитваме да излезем от клубовете.

Genda: По-скоро не искаме да влизаме.

Mr. Smiff: Иска ни се сами да си строим сцените. Ние творим като артисти, част от лейбъла Big Banda, чиято главна идея е точно това – да разчупим традиционното. Да намираме алтернативни места, да съчетаваме музика и визуални изкуства в изявите си. Да сме независими.

6

А какви нетрадиционни места си представяте?

Genda: О, по-алтернативни…

Mr. Smiff: Ами халета, дупки… улици, градинки, покриви, не-градски пространства…

В София или по принцип?

Mr. Smiff: Навсякъде и естествено в София. Първият голям концерт на Big Banda беше в УАСГ, в едно хале на сдружение „Трансформатори”.

А на какви алтернативни места сте били досега в София?

Mr. Smiff: В The Fridge посрещнахме 2015 г. със Space Dub Jammers, Трохи, Railbuzz, zazizazi, Mr. Smiff, halojo – които са част от Big Banda.

Mr. Smiff: Също MOZEI на Иво Димчев. Едно ново пространство за съвременно изкуство.

7

Били ли сте на някакви места, които официално не се водят като места за музика? Наистина ъндърграунд?

Mr. Smiff: Да, например това хале в УАСГ. Там никога не се е случвал концерт преди и след събитията на Big Banda.

Кога точно е бил този концерт?

Mr. Smiff: Ами те всъщност бяха два – през 2013 г. и 2014 г. – организирани изцяло с наш звук и с участие на визуални артисти. Също така едно изоставено място в подлеза на НДК, мисля бившата поща. Взехме го за една вечер. Без наем, без нищо. Там беше пълна бомба. Изчистихме, декорирахме го, вкарахме си саунда и забихме жестоко, стана бомба парти – ей така. На вход свободен. Това е също едно от нещата, които ни се иска да пробваме – дали можем да успеем без вход.

Добре, благодаря ви! Искате ли да добавите нещо?

Mr. Smiff: Заповядайте на 30 януари в Sofia Live Club. Ще представим втората компилация на Big Banda. Попара, Skiller и Space Dub Jammers ще свирят на живо. Бирата, познат като Ramsey Hercules от Boogie FM, ще бъде DJ на вечерта. Отново ще имаме изненади и с визията.

Повече за събитието ще намериш тук.