Говорим за Анна Андреева. Завършила е “Костюмен дизайн” в НАТФИЗ, работи като гримьор от 15 години и е сред най-добрите по специални ефекти в грима. В практиката си има над 60 филма, безброй телевизионни реклами, клипове, а от време на време разнообразява зомбита и вампири с модни сесии.

Последният и голям проект се случва в Монреал, Канада. Там остава за четири месеца като основна фигура към департамента по специални ефекти и единствена българка. Филмът носи приходи от над 350 милиона долара и се нарича Noah (Ной). До дни заминава за Грузия, където за трети пореден сезон е ангажирана с еквивалента на “Като две капки вода” — “Your face sounds familiar”.

Anna-Andreeva

Как се събуди днес?

Трудно!

Ползваш ли грим сутрин?

Винаги, когато излизам. Дори и в 5 сутринта. Всъщност колкото по-рано ставам, толкова по-голяма нужда от грим имам. Желателно е да изглеждам свежа на работното си място.

Имаш възможностите да претворяваш лицето до неузнаваемост. Какво ти доставя повече удоволствие — да разкрасяваш или да деформираш?

Зависи. За съжаление, в киното ми се налага да повтарям един и същи грим по няколко пъти. Колкото и да е интересен в началото, на десетия път вече ми дотяга ужасно. Не обичам да работя във филми, където не се случва нищо интересно с персонажите, например някой да се превърне в дракон или пък да си пререже гърлото, воден от нечиста сила. От друга страна пък, ако правя по 15 зомбита на ден, 6 дни в седмицата, копнея за някоя булка в почивния ми ден (смее се) Шегувам се! Напоследък най-голямо удоволствие ми носи портретният грим. Работата в YFSF ми е страхотно предизвикателство, защото обединява и специалните ефекти, и бюти грима. А и ако крайният резултат се доближава до оригинала, удовлетворението е 100-процентово.

01

07

Процесът или крайният резултат те радват повече?

Пак зависи. В голяма степен удоволствието от процеса зависи и от този, който е на стола ми. Има актьори, с които е много приятно да се работи и обикновено и резултатът е удовлетворяващ. Има и толкова тегави, че понякога ми се ще да претупам грима само и само да се отърва от тях. Също така в продукциите времето за грим е изчислено до секунда и винаги ще се намери някое AD, което да развали удоволствието, в случай че е налице.

Предстои Хелоуин. Какъв е образът, който би се радвала да създадеш?

Честно казано на този ден правя това, което клиентът пожелае. Хората се впечатляват от рани и кървища. Не мисля, че точно на Хелоуин изобщо ще “създам”. Ще обиколя няколко заведения, ще окървавя персонала и гостите и просто ще се прибера по-богата (смее се).

А ако ме питаш за образ, който искам да създам — нямам идея. Трябва нещо да ме вдъхнови, да ми дойде идея и да е трудно за осъществяване, иначе не ми е интересно… Обичам да си поставям високи цели. Бих искала да отбележа, че поради липсата на каквито и да е критерии в България, хората не разгръщат потенциала си, защото никой нищо не изисква от тях. Наистина сме спрели.

Ray Charles

С коя част от макиажа злоупотребяват масово жените?

Първо фон дьо тенът. Злоупотребите са от избора на цвят до нанасянето му. Понякога линията, образувана в областта на долната челюст, е толкова категорична и симетрична от двете страни на лицето, че предполага използването на пергели и транспортири. Жени, имате и шия, която също може да обагрите!

Следва спиралата. Случвало ли ти се е да видиш слепени, напластени мигли, които на всичкото отгоре изглеждат и прашни? Това се получава, когато спиралата не се сваля със седмици и при нанасяне на сенките част от тях се рони върху миглите. Това по никакъв начин не ги прави по-дълги и гъсти, а ужасно мърляви. И последната злоупотреба, която ще спомена, са веждите. Наблюдават се всякакви причудливи форми. Най-тъжни са перманентните вежди, които шокират не само с местоположението си, но и с цвета си. Зелени и розови са ми любимите.

06

03

Какво е най-сложното нещо с което си се сблъсквала в професията си?

Най-сложно е да си получа парите. Да изброя ли имената на фирмите длъжници? Иначе почти всяко ново нещо, с което се сблъсквам, ми се струва сложно в началото. Преди две години, когато ми се наложи да правя изкуствени птици за “Ной”, ми се струваше ужасно сложно. Беше сложно да направя от голям нос- чип. Да правя перуки, да бода косъм по косъм също ми се струваше непостижимо, а сега ми се получават доста прилични.

Най-сложна е борбата с “конкуренцията”, защото винаги ще се намери някой, който да работи за без пари. И поради тази причина предпочитам да работя в чужбина. Сложно ми е и да приема цялата суета на терен в американските филми тук, при наличието на звезди. Асистенти, охрана, коли с тъмни стъкла (смее се), мислейки, че някой ще ги разпознае. Някакви хора с термоси — лични асистенти на звездите, безкрайно ангажирани с организирането на чая, обяда и извозването им — хотел-терен и терен-хотел.

04

С кои популярни личности е по-лесно да се работи, българските или “чуждите”?

Няма разлика. Еднакво лесно или трудно ми е. Зависи от човека, от отношението му към мен и към работата ми. Случвало ми се е да изпитвам еднакво чувство, гримирайки както Ейдриън Броуди, така и някоя абитуриентка например. Ако ме питаш дали ми треперят ръцете от факта, че гримирам звезда- не. Не подхождам като фен, когато работя. Щом е седнал, трябва да си свърша работата.

А ако ми се довери и ме остави да я свърша, е добре и за двама ни. В случай, че ме питаш кои са по-капризни, пак е относително. Забелязала съм, че истински талантливите хора се държат много добре с всеки от екипа и не подценяват работата на никого. Фасони правят тези, които не са сигурни в себе си.

08

02

Какво би посъветвала жените, които обичат да се гримират в ежедневието си?

Съветвам ги да са по-умерени, да изглеждат свежи и естествени. Ако имат проблем с кожата, да се посъветват с дерматолог, а не да се “шпакловат”. Виж, във вечерния грим биха могли да се развихрят.

Гримът е повече магия или химия?

И двете.

11

09

Как се виждаш след 10 дни?

Нямам идея. Подозирам, зарината в гипс и силикон в предстартова треска!