Анна и Благовест имат идея как да смалят тази бариера. Съвместният им проект “Английски разговорен клуб” е може би последната ти надежда да подобриш езиковото си ниво. Те ти предлагат среща в неформална обстановка с още няколко души с интерес към езика, на която да си поговорите на избрана тема и взаимно да подобрите нивото си. Как точно, чети по-надолу…

Как се роди идеята да създадете клуба?

Всъщност разговорните клубове са много популярни навсякъде по света. В България не сме измислили топлата вода и просто решихме да разчупим общоприетия модел на чуждоезиковото обучение под формата на частни уроци и курсове. Ползата за самите участници е не само подобряване на разговорния им английски по интересен и забавен начин, но и един вид социализация, нови контакти и запознанства с хора на различна възраст, с различни професии и интереси.

Били ли сте на подобни сбирки преди? Какви бяха впечатленията Ви?

Анна: Аз говоря четири езика, като последния, на който проговорих, е италиански. Като пример ще дам точно него. След две години посещаване на курсове и самостоятелни опити да го науча, отидох на интензивен разговорен курс в Италия. В международна група по четири часа на ден разговаряхме с местен преподавател на различни теми. За тези две седмици постигнах видим напредък. Като цяло, от моя опит мога да кажа, че език може да се научи само, като се потопиш в него – да слушаш много, да четеш много и да говориш много. Всички методики и курсове не вършат работа, ако не правиш тези три неща.

DSCF4543

След като вече и тук е имало такива, може би може да направите леко сравнение, как реагират българите и как реагират чужденците на такива инициативи.

По принцип в изучаването на езици всички хора си приличат – всички се притесняват и се срамуват да говорят в началото, независимо дали са българи, или чужденци. Такива мероприятия като нашето се посещават от особена категория хора – целеустремени, с разностранни интереси и с нестихващо желание за личностно развитие. Много е приятно да срещнем такива хора, да общуваме с тях и да им помагаме да постигат целите си.

Какво представляват срещите?

Срещите продължават два часа. Темите на дискусия са свързани с актуални неща, по които всеки може да изрази мнение. Започваме със запознанство, като всеки разказва нещо за себе си, и преминаваме към дискусията. На срещата не само говорим на посоки, а правим различни упражнения, така че и тези, които се притесняват повече, да говорят достатъчно. Имаме индивидуални въпроси, обсъждане в малки групи и любимата ни част – дебати по двойки. Но няма да ви разказваме всичко – ще го видите, като посетите нашия клуб.

Как гарантирате качеството? Някой ще ме поправи ли, ако сбъркам, или не е това идеята?

Ще започна отзад напред. Ако трябва да перефразирам мисълта “Който не работи, той не греши”, бих казал същото и за английския – “Който не говори, той не греши”. Целта е участниците не само да говорят по-бързо, а направо да мислят на английски нещата, които казват. А с бързото говорене в повечето случаи допускането на грешки е неизбежно. Обсъждаме грешките, но след като говорещият се изкаже. Не го прекъсваме много, защото понякога това действа демотивиращо. А за качеството ще кажем следното: ако се чувствате по-уверено в следващия си разговор на английски, независимо дали е в работата ви, на почивка в чужбина, или просто говорите с приятел, означава, че сме си свършили работата.

IMG_8176
IMG_8133

Всеки ли участва? А ако в началото някой изпитва смущения да говори, може ли да ви посети и само да слуша?

Целта е всеки да участва активно, а колкото по-активно, толкова по-добре. Срещите протичат по такъв начин, че всички участници говорят много. Нашата роля е да предразположим участниците да преодолеят притеснението си, като срещите се провеждат в комфортната и творческа обстановка, също така предлагаме и курабийки :)

За кого са подходящи и за кого не?

Клубът е отворен за всички, независимо от тяхна възраст. За да се чувствате комфортно, е желателно да владеете английски на ниво не по-ниско от pre-intermediate.

Може ли да дойда с приятели, с които ми е комфортно да общувам, или е по-добре да дойда сам, за да изляза от комфортната си зона?

Ние разбираме, че хората се притесняват от това да допускат грешки. Свикнали са още от училище или университета, че ако допуснат грешка, ще получат по-ниска оценка. Но ние не сме училище. Още от самото начало опитваме да втълпим на участниците, че няма как да говорят добър английски, ако преди това не са говорили с грешки. Целта е просто да говорят, да не спират да говорят, независимо дали допускат грешки. Знаем, че нивото на всеки е различно и ако не е разбрал нещо, ще го обясним, ако е допуснал грешка, ще я обсъдим, ако говори бавно, ще го изслушаме. Във всеки случай сте добре дошли сами или с ваши приятели, така дори би било още по-весело.

DSCF4547

Само на английски ли планирате да са срещите и изобщо какви са плановете ви за близкото бъдеще относно развитието на клуба?

Имаме визия за бъдещото развитие на клуба, но нека за момента остане като изненада за нашите участници. За да сте в течение на актуалните събития, следвайте във Facebook fb.com/speakenglishclub или на сайта ни speakenglish.bg.
За вбъдеще обмисляме и тематични сбирки с нови интересни теми и гости.

IMG_8125
IMG_8113
Следващото събитие на Английски разговорен клуб е на 1 март от 19 ч. в cosmos coworking camp на тема Art & creativity, посети ги във Facebook или онлайн, за да разбереш как може да се включиш.