[wide][/wide]

В началото на март се случи ASOT 600 — събитие, на което хиляди успяха да видят едно от най-големите имена в електронната денс музика Armin van Buuren. В деня на ивента Heineken събра за рециклиране 600 алуминиеви бутилки, а в замяна петима души спечелиха STR Bottles с подпис от Armin.

Присъщо за бранда, Heineken представи печелившите по забележителен начин — с видео, създадено от Адриана Герасимова. Основател на ADDMINIMAL Creative Studio, стилист, криейтив и арт директор, решихме да си поговорим с нея, за да разкаже малко повече за работата си по клипа.


Кои са най-вълнуващите проекти, за които си работила?

Проектите, в които съм имала свободата да се съобразявам с по-малко фактори и възможността да се осланям повече на личното си усещане. Това са и най-искрените ми послания, на които хората са откликвали първично, прямо и с жив интерес. Обикновено те отнемат време и е нужно да ги изживея вътрешно. В тях е вложена много енергия и при реализацията им са преодоляни доста трудности. Съвсем разбираемо, когато залогът е голям и победата е по-сладка.

Какво е да работиш за голямо международно събитие като White Sensation?

Kрачка напред, предполагам. Странно, но творческият ми път периодично се завръща в Холандия и мисля, че така ще е и за в бъдеще. Приятно е усещането да си интересен с нещо в очите на хора с визуална култура, натрупвана векове наред. Благодарна съм за възможността да работя извън България и вярвам, че единственото, с което можем да сме интригуващи за света, е балканската ни самобитност.

IMG_8560
IMG_8569
IMG_8581
IMG_8638
IMG_8693
IMG_8698
IMG_8789

Какво ти беше в главата, когато създаваше концепция за видеото Heineken: Your STR Bottle, кое те инспирира?

За нас това беше интересно предизвикателство, към което подходихме с респект, защото
едни от най-любопитните реклами на бира с универсално чувство за хумор принадлежат на Heineken. Веднага харесахме дизайнът и свойството й да се преобразява на UV светлина, от които се родиха идеи за роботизирани хора, светещи детайли, облекла, които се модифицират и неонов боди арт, продължение на дизайна на бутилката.

Чисто режисьорски за мен бе предизвикателство да сведа разказа до символика без буквализми, да предам Кубрик нюанс на нещо обикновено за нашето ежедневие – изборът. Исках идеята ми да е семпла, но и да отговаря на фукнцията на тази привидно обикновена бутилка, която се превръща в уникален артефакт благодарение на всички персонални послания. Не случайно поставихме любимата ни бутилка най-отпред в редицата – тя гласеше:

“I’m from Chile and I came just for the concert.”

Ето това е уникалното в концепцията – самите хора, истинските фенове.

С кой известен режисьор би работила?

С всеки, който ми отправи интересно предложение и то не е в разрез с мирогледа ми. В дългосрочен план се гмурвам в наследството на гиганти като A. Corbin, C. Cunningham, D. Fincher, D. Boyle, P.T. Anderson, J. Jarmush, W. Wenders, F.F. Coppola, S. Kubrick – поне 3 генерации от класици оставили свой нюанс в света на седмото изкуство, а някои и сред кратката му форма – музиклания клип и рекламата.

Сред българските режисьори за мен се открояват по-скоро театрални имена като Александър Морфов, Мариус Куркински, Камен Донев, Теди Москов, Киркор Азарян – харесвам тънкото им болезнено надсмиване над света чрез себе си.

Има ли клип, който би нарекла гениален?

Всеки клип, който седи хомогенен, защитава идеята си с налагане на ценности, разбива клишетата и отваря очите ни поне за миг, е гениален.

Heineken: Your STR Bottle

[twocol_one] Четири от клиповете в моя музикален топ 10:

Massive Attack — Butterfly Caught
Directed by Daniel Levi

United Snakes
Directed by United Visual Artists

The Rolling Stones — Love Is Strong
Directed by David Fincher

U2 — One
Directed by Anton Corbjin[/twocol_one] [twocol_one_last] Tри от клипoвете в моя рекламен топ 10:

VW Polo — Angel’s Day Off
Directed by Frederic Planchon

Nissan — Statistics
Directed by Chris Cunningham

Levi’s Commercial
Directed by Michel Gondry[/twocol_one_last]

Heineken: Your STR Bottle

Какво би те накарало да се откажеш от проект?

Клиент, който се държи просташки, неадекватна идея, липса на морал, незачитане на професионализма.

А какво би те амбицирало още повече?

Нуждата от алтернатива.

Кой проект те подложи на най-сериозно изпитание?

Всеки един по различен начин.

А кой ти е донесъл най-много хубави емоции?

Всеки, който си е заслужавал комуникацията. Такива са Crossroads, Brat и Endless (в процес на работа) – за мен те са безценни, заради творческата работа със съмишленици и позитивната връзка с аудиторията.

[aside]Снимки: Михаил Новаков[/aside]