През 1879 Кристофър Дресър комбинира превзетия и скучен английски стил с традиционен японски и представя на света своя поглед върху една съвсем тривиална домакинска вещ – обикновеният чайник. Този на пръв поглед незначителен предмет преобръща досега познатия домашен уют и дава началото на нова ера в интериорния дизайн – тази на индустриалния стил. Той става особено популярен през 60-те, когато множество заводски помещения се превръщат в мансардни жилища, приютяващи млади артисти в замяна на доста солени суми и популяризиране на течението сред тогавашното общество.

В чистата си форма индустриалният дизайн представлява обзавеждане в един идеално незавършен вид, комбиниращо автентичност и простота, заради която често се комбинира със скандинавския интериор. Основните му елементи са утилитаризирани груби повърхности, сурови, необработени материали, старо дърво и гладък метал.

01 Left
01 Right

За да дадеш на дома си усещане за индустриално помещение, без да изгубиш домашния уют, просто последвай следните съвети:

1. Подбери най-подходящите цветове

Цветовата палитра в индустриалния дом се състои от земни, неутрални цветове. Сиво в различни оттенъци, комбинирано с бяло и кафяво, е предпочитан избор. Възможно е да инкорпорираш и малко по-ярки цветове, но имай предвид, че те трябва да са със студен оттенък и наситени нюанси. Ако все пак се довериш на традиционната цветова схема, опитай да комбинираш различни нюанси, за да придадеш дълбочина.

02 Left
02 Right

2. Избери правилните материали

Ако трябва да посочим един материал, който изцяло да характеризира индустриалния дизайн, то това би бил металът в различните му разновидности. Стомана, алуминий, полиран никел и мед създават органично, индустриално усещане, но с една особеност – трябва да имат матиран завършек и да бъдат комбинирани с дърво и камък. Използвай ги за плотове, стълбища и осветителни тела. За пода се довери на полиран бетон.

03 Left
03 Right

3. Остави всичко на показ

Ако домът ти го разрешава, остави целият му скелет на показ. Тук говорим за непокрити тухли, прозорци без пердета и щори, открити греди, колони и тръби. Ако не можеш да си позволиш чак такива крайни решения, лесно можеш да включиш тази концепция с различни елементи от мебелите. Вече нефункциониращи стълби, превърнати в рафтове, железни крака за мебелите, различни метални елементи и рамки са най-добрите ти приятели в случая.

04 Left
04 Right

4. Вдъхни живот на обстановката

Студенината, типична за такъв тип интериор, много лесно може да се избегне с подходящи мебели. Намери най-големия и удобен диван, осигури си комфорт с меки килими, отрупай всичко с декоративни възглавници и се довери на няколко растения за така необходимата жизненост на обстановката. Разбира се, всичко трябва да бъде просто и издържано, така че съвета ни е да се откажеш от прекалено орнаментирани предмети.

През деня се опитай да оползотвориш естествената светлина, за да създадеш уют, а вечер се довери на меко осветление, което да контрастира на грубия дизайн наоколо.

За декорация на стените е позволено всичко, което би стояло ужасно не на място в дома на майка ти. Черно-бели принтове в семпли рамки, огромни абстрактни произведения, знаци и табели са най-добрият избор.

05 Left
05 Right
Снимки (източници):
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10.