Уличното изкуство като феномен отдавна е отвъд границите на тъмното гето и негостоприемната утроба на фабричните области. Работи на добре известни графити артисти събират тълпи от любители на уличното изкуство на международни изложения, а легендарната фигура Banksy се грижи за всяка стена, като за нов търговски център, който бърза да се отбележи от местни художници на графити.

Глобалният гигант в областта на информационните технологии, великият и ужасен Google, с помощта на своето “всевиждащо око” – услугата Street View – събира хиляди снимки на графити от улиците по света. Проектът, координиран от парижкия културен институт на Google, е най-масовата онлайн изложба на уличното изкуство, графити и музейни карти на произведения на легендарните художници.

В допълнение към повече от пет хиляди рисунки и инсталации, Google Street Art има база данни с имената на емблематични графити, стотици виртуални експонати, десетки клипове на предмети на уличното изкуство.
Няма как да не споменем и колекциите от творби, които са изгубени завинаги, като например шедьовъра на графити майсторите 5 Pointz в областта на Куинс, Ню Йорк, който е бил разрушен през ноември миналата година.

Амбициозният проект, като всеки продукт на Google, е открит и интерактивен. Хиляди графити, създадени по улиците, се снимат и събират от обикновени потребители и се добавят към виртуалните страници на проекта със #streetartproject.

scratching-the-surface-by-vhils-palais-de-tokyo
“Scratching the Surface” от Vhils, Palais de Tokyo
personajes-by-entes-and-psimo-bogot-street-art-collective
“Personajes” от Entes and Pésimo, Bogotá Street Art Collective
the-bestiary-by-phlegm-howard-griffin-gallery-london
“The Bestiary” от Phlegm, Howard Griffin Gallery, Лондон
untitled-by-martin-ron-villa-urquiza-buenos-aires
Untitled от Martin Ron, Villa Urquiza, Буенос Айрес
beyond-banksy-not-another-gift-shop-by-pablo-delgado-street-museum-of-art
“Beyond Banksy: Not Another Gift Shop” от Pablo Delgado, Street Museum of Art
inside-out-project-17-by-jr-dallas-contemporary
“Inside Out Project 17” от JR, Dallas Contemporary
untitled-by-sten--lex-atlanta-georgia
Untitled от Sten + Lex, Атланта, Джорджия
beyond-banksy-not-another-gift-shop-by-pablo-delgado-street-museum-of-art
“El Paisa” от Akut, Кампече, Мексико