YotaPhone 2 е смартфон, разработен от руската компания Yota Devices, който успя да се добере до пазара в Европа и вече получава преобладаващо позитивни коментари.

YotaPhone 2 върви под Android, има сносен списък характеристики и приятен външен вид, но когато го огледате от всички страни, разбирате, че става дума за нещо съвсем различно от всичко досега. Устройството има основен 5” AMOLED дисплей с Full HD резолюция, а щом го обърнете – пред очите ви се разкрива втори екран.

YotaPhone 2

Допълнителният дисплей заема цялата задна част на телефона, но не е традиционен, а от типа EPD или Electronic Paper Display. Изображенията са сиво-бели, тъй като технологията може да показва до 16 нюанса на сивото, а резултатът е картина като на повечето четци за електронни книги. EPD екранът на YotaPhone 2 всъщност е като вестник – изглежда така, няма подсветка и вечер е видим само под лампа, а на открито се чете отлично, дори под слънцето.

Най-ценното качество на този екран и причината да бъде добавен е пестенето на енергия. От Yota Devices смятат, че хората, които четат е-книги, браузват новинарски сайтове или просто играят Судоку, могат да преминат към EPD дисплея, за да спестят от батерията си за по-важни задачи.

YotaPhone 2

YotaPhone 2

Под сиво-белия дисплей на YotaPhone 2 можете да четете книги в продължение на 100 часа или да използвате картите цели 18 часа, преди батерията да изпищи.

Основен недостатък на EPD екрана е, че от една страна не е видим след залез и второ – реакциите му са значително по-бавни от тези на стандартните смартфон дисплеи.

YotaPhone 2

YotaPhone 2 е иновативна и интересна играчка, която може да намери своята аудитория на световния пазар, стига потенциалните потребители да могат да преглътнат цената. А тя се равнява на смартфон от най-висок клас, независимо че тук процесорът и камерата изостават от конкуренцията.