Перфектният размер за екрана на смартфона играе все по-важна роля при избора на нов апарат и производителите се опитват да запълнят всяка ниша от 4.5 до 5.5 инча. Малко преди Apple да представи двата нови iPhone-а, Sony показа Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact — два на пръв поглед еднакви смартфона, различаващи се основно по големината на екрана. Какво обаче се крие под стъкления корпус и кой ще пасне по-добре във вашия джоб?

Диагоналът

Дисплеят и физическите размери са основната разлика между Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact. И в двата случая говорим за големи смартфони, но 4.6-инчовият диагонал на Z3 Compact го прави значително по-лесен за прибиране в джоба от 5.2-инчовия Z3. По-тънкото тяло на големия модел позволява да го държите удобно в ръка, но достигането на всеки ъгъл от дисплея може да бъде сложна задача.

Z3 има по-висока Full HD резолюция спрямо HD при Z3 Compact, но съотнесена към диагоналите, и двата апарата осигуряват добра гъстота на пикселите и детайлно изображение.

Стъклен дизайн

Дизайнът на двете устройства е много сходен и основният материал отново е подсилено стъкло — както за дисплея, така и за задния панел. Z3 обаче има метална рамка около корпуса си, докато Z3 Compact представя ново решение с прозрачна и леко преливаща пластмасова лайстна. Последната дава по-добър захват при ползване.

Хардуер

Хардуерът под капака е сходен при двата модела. Мощният чипсет Snapdragon 801 с четириядрен процесор на 2.5 GHz, 16 GB вградена памет и microSD слот за още до 128 GB са в характеристиките и на Xperia Z3, и на Xperia Z3 Compact. По-малкият модел обаче има 2 GB системна памет, докато Z3 е оборудван с 3 GB RAM, подходяща за изпълнение на повече и по-тежки задачи едновременно. Реално разлики в работата с двете устройства не се забелязват.

Снимките

20.7 МР камера с куп софтуерни добавки и интелигентен автоматичен режим, за първи път нива на ISO до 12800, както и висококачествен видеозапис с Ultra HD резолюция са част от фотоекстрите, споделяни от двата телефона. Sony на практика обещава да няма разлика между резултатите.

Енергия за две денонощия

Батерията логично е по-голяма при по-големия Xperia Z3. Z3 Compact обаче се справя отлично със своите 2600 mAh и успява да прехвърли цели две денонощия работа с едно зареждане. За това помага режимът Stamina, който пести енергия, когато не използвате активно смартфона.

Под чертата Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact са абсолютно равностойни функционално устройства и имат пренебрежимо малки разлики помежду си. Изборът тук зависи основно от предпочитанията ви към размера на смартфона, но и от готовността да се лишите от удобното гледане на видео и браузване за сметка на джобния формат и 200 лв. по-малък разход.