Между 2 и 6 юни предстои най-голямото събитие на Apple за годината — шестият по ред Worldwide Developers Conference. Събитието ще се случи в Сан Франциско, където компанията най-вероятно ще обяви новите операционни системи за Mac, iPhone и iPad — съответно OS X 10.10 и iOS 8. Слуховете, че Apple ще представи iWatch, iHome и Retina MacBook Air също могат да се окажат верни.

Ето какво може да очакваме от WWDC, който ще започне в понеделник, 20:00 българско време.

OS X 10.10

OS X 10.10
(кодово име: Syrah)

По-вълнуващата новина на WWDC може би ще бъде не iOS 8, а OS X 10.10. Последната версия на операционна система най-вероятно ще предложи радикален редизайн по подобие на iOS 7. Визията му ще се придържа към flat естетиката на мобилните устройства. Кодовото ѝ име до този момент е Syrah, но има слухове и за названия като Mammoth и Diablo.

Очакванията са OS X 10.10 да излезе през септември.

iHome

iHome

Едно от новите изобретения на Apple се нарича iHome — смарт технология за дома, свързваща електронни устройства като термостати, светлини и ключалки на врати. iHome ще бъде като дистанционно за дома ти, управлявано с помощта на iCloud. Известно е, че някои продукти като Philips Hue и Nest Protect вече могат да бъдат управлявани с iPhone. Но амбицията на Apple очевидно е да сертифицира продуктите като обяви нов бранд и лого за тази дивизия.

Не е сигурно дали iHome ще бъде представен пред публиката на WWDC тази година, но неминуемо Apple искат да побързат преди да бъдат изпреварени от конкурентите си Google, Samsung и LG.

iOS-8

iOS 8 (кодово име: Okemo)

Тъй като през 2013 станахме свидетели на огромна промяна за мобилните устройства на Apple, iOS 8 вероятно ще се съсредоточи не върху промени в дизайна, а върху набора си от функции.

Най-големият ъпдейт за iOS тази година ще бъде добавяне на приложението Healthbook, чрез което ще могат да се следят различни активности, свързани със здраве и фитнес — изминато разстояние, стъпки, тегло, изгорени калории, режим на спане, сърцебиене, кръвна захар и дори кръвно налягане.

Освен това се носят слухове, че ще видим преработка на Apple Maps, която цели да застраши лидерската позиция на Google Maps. Новата карта ще има повишена точност и нови функции, като например маршрути за обществен транспорт и редизайн, с който улиците ще бъдат много по-видими.

Новости се очакват и около Preview, TextEdit, iRadio, iMessage и вграждане на Shazam в самата операционна система. Вероятно Game Center ще бъде премахнат.

Apple-TV

Apple TV

Apple работят по ъпдейта на Apple TV от доста време насам и 2014 може би е годината, в която най-накрая ще видим резултата. Вероятността да отвори App Store за своя телевизор, а и да използва iPhone за управление, не звучи невъзможна.

Apple-iMac

iMac и MacBook

Има слухове, че компанията най-после ще представи модел на iMac с по-изгодна цена. Също така може да видим нов 12-инчов модел на MacBook, както и MacBook Air с Retina Display.

Apple-iPhone

8-гигабайтов iPhone 5S

Мнозина предполагат, че ще бъде обявенa и 8-гигабайтова версия на iPhone 5S, следваща 8-гигабайтовата версия на iPhone 5C, която излезе неотдавна. С тази крачка Apple може драстично да увеличи продажбите на последният си модел телефонно устройство.

Apple-iWatch

iWatch

За него се говори от много време. Дали е дошъл моментът, в който компанията ще го представи пред публика, предстои да разберем.

Apple-Beats

Beats

Вече разбрахме, че Apple закупи Beats, но може само да гадаем дали ще разберем повече за бъдещето на бранда.