На 21 май Microsoft представи новото поколение на игралната си конзола — Xbox One. Новата конзола е с много по-изчистен и елегантен дизайн, същото се отнася за controller-a и Kinect камерата ѝ. Xbox One разполага с 8 Core CPU, 8 GB system memory, 500 GB HDD, Blu-ray drive, 802.11n wireless whit Wi-Fi direct, HDMI in/out и USB 3.0.

Една от интересните новости е гласовия контрол на устройството, чрез който се командва почти всичко — от включване на конзолата, преминаване от игра към гледане на филм или слушане на музика, проверка на футболните резултати, гледане на телевизия и проверка на ТВ програмата. Като последните две неща от изброените са също новост в Xbox One. Със системата “Snap Mode”, която показва прозорец в левият край на екрана, можете да говорите по Skype или да се ровите в интернет, докато играете или гледате филм, като също може да се използва смартфона или таблета като контролер.

Новият джойстик е с иновиран аргономичен дизайн, батерията е вече вградена вътре в самият контролер, а не прикачена отвън. Също така има нови функции като impulse triggers (дава усещане за откат на истински спусък чрез малки ел. моторчета), вход за слушалки и др.

Новата Kinect камера е с резолюция 1080p RGB с 30 FPS, микрофон, Time of Flight (измерване на времето, необходимо светлината да стигне до обекта и обратно), с което нараства обема на обхват на камерата, позволява да се улавят и най-малките движения на всяка част на тялото както и баланса и разпределянето на тежеста.

На презентрацията за Xbox One, бяха показани три нови игри, включващи: Call of Duty: Ghost, Forza Motorsport 5 и Quantum Break.

Още детайли около игровата конзола, ще бъдат представени на изложението Е3 (Electronic Entertainment Expo) в Лос Анджелис, което ще се проведе на 11-13 юни тази година.