В началото на септември Apple представи Apple Watch. Това е първият умен часовник, официален придружител на iPhone, който очаквахме от години и който изглежда ще почакаме още малко – устройството няма да излезе преди 2015-а. Тази есен обаче на пазара ще се появят няколко алтернативи от конкурентни производители, чиито дизайн и функционалност съвсем не са извън лигата на Apple.

LG G Watch R - top image
LG G Watch R

LG G Watch R има изцяло кръгъл дисплей, какъвто някои фенове се надяваха да предлага и самият Apple Watch. Той заедно с металния безел и 22-милиметровата сменяема каишка от телешка кожа правят устройството стилна алтернатива на конвенционалните ръчни часовници. Сензорът за измерване на пулса, изпращането на съобщения с гласови команди и възможността за слушане на заредена във вътрешната памет музика чрез Bluetooth слушалки пък са част от екстрите му на смарт устройство.

LG пуска G Watch R на избрани пазари в Европа през октомври на цена около 299 евро.

Екран: 1.3” в диаметър, P-OLED
Хардуер: чипсет Snapdragon 400, 4 GB памет, 512 MB RAM
Батерия: 410 mAh за до 36 часа живот
Други: прахо- и водоустойчив (IP67), пулсомер
Връзка: смартфони с Android 4.3 или по-нов
Sony-SmartWatch---top-image
Sony SmartWatch 3

Историята на Sony с умните часовници започна преди няколко години, но досега японците не успяха да превърнат в хит нито едно от устройствата си. Новият SmartWatch 3 залага на спортен дизайн и силиконова каишка в няколко цвята, а чрез смартфон приложението Lifelog потребителите ще могат да следят активните си занимания и качеството на съня, с което евентуално да подобрят навиците си и да гонят по-добри резултати.

Sony SmartWatch 3 излиза тази есен, а цената ще научим скоро.

Екран: 1.6”, 320×320 пиксела
Хардуер: четириядрен процесор на 1.2 GHz, 4 GB памет, 512 MB RAM
Батерия: 420 mAh с до 2 дни живот
Други: висока защита от прах и вода (IP68), NFC
Връзка: смартфони с Android 4.3 или по-нов
Pebble-Steel---top-image
Pebble Steel

Pebble изгря като проект на платформата за групово финансиране Kickstarter, но за кратко успя да превземе пазара и дори да пусне втори модел. Новият Pebble Steel има изцяло метален дизайн и две версии – стоманена и матово черна, а в комплекта на всяка от тях влиза допълнителна кожена каишка. Класическа визия, видим при всякакви условия EPD (Electronic Paper Display) екран и живот на батерията до 7 дни са ключовите предимства на Pebble Steel пред конкурентите.

Pebble Steel вече се продава онлайн на цена $249.

Екран: 1.26” EPD, 144×168 пиксела, покритие Gorilla Glass
Хардуер: ARM Cortex-M3 на 80 MHz
Батерия: издържа от 5 до 7 дни
Други: водоустойчив до 5 АТМ
Връзка: смартфони с Android 4.3 или по-нов
Asus ZenWatch

Може дори да не се сещате, че Asus предлага смартфони, но със сигурност ще запомните първия умен часовник на компанията. Asus ZenWatch изглежда впечатляващо с извития си 1.63” AMOLED дисплей, метално тяло и кафява кожена каишка. Акцентът е върху дизайнът и производителят е обърнал внимание на малките детайли – шевовете по каишката, видимите винтчета зад екрана, удобната закопчалка. С покриване на дисплея с ръка спирате звъненето на входящо обаждане, а екранът на ZenWatch служи и като дистанционно за камерата на смартфона.

Asus ZenWatch излиза тази есен на цена 199 евро.

Екран: 1.63” AMOLED, 320×320 пиксела, покритие Gorilla Glass 3
Хардуер: четириядрен процесор на 1.2 GHz, 4 GB памет, 512 MB RAM
Батерия: 1.4 Wh
Други: защита от прах и вода (IP55)
Връзка: смартфони с Android 4.3 или по-нов
Samsung Gear S

Корейците от Samsung предлагат най-богатото портфолио умни часовници, а най-новото предложение от него е моделът Gear S. Пластмасовият корпус не прави услуга на Gear S, но това е първото такова устройство с вграден слот за SIM карта и възможност за разговори и достъп до интернет без връзка с телефона. Умният часовник на Samsung предлага голям 2” Super AMOLED дисплей с ярки цветове, има вграден пулсомер и Wi-Fi, а сред екстрите му е и навигационното приложение HERE на Nokia.

Samsung Gear S излиза на пазара през октомври, а цената също скоро ще бъде обявена.

Екран: 2.0”, 360×480 пиксела, Super AMOLED панел
Хардуер: двуядрен процесор на 1.0 GHz, 4 GB памет, 512 MB RAM
Батерия: 300 mAh с до 48 часа живот
Други: защита от прах и вода (IP67), 3G и Wi-Fi, навигация Nokia HERE
Връзка: ограничен брой смартфони Samsung
Moto 360

Селекцията приключва с Moto 360 на Motorola, който откри сезона на умните часовници, с различен от пластмасова играчка дизайн. Това е първото такова устройство с кръгъл дисплей, макар и основата му да е леко отсечена, за да могат да бъдат побрани всички сензори и хардуер. Малкият дизайнерски пропуск обаче не разваля цялостната визия на Moto 360, който е много близо до стандартен ръчен часовник с металното си тяло и черна каишка от естествена кожа Horween. Устройството се подчинява на гласовите команди “OK Google”, а основният по-сериозен минус е животът на батерията. Е, предвидено е удобно зарядно за безжично зареждане, а и самият Apple Watch няма да издържа повече от денонощие.

Moto 360 излиза в Европа до няколко седмици на цена около 250 евро.

Екран: 1.56”, 320×290 пиксела, покритие Gorilla Glass 3
Хардуер: чипсет TI OMAP 3, 4 GB памет, 512 MB RAM
Батерия: 320 mAh с до 24 часа живот, безжично зареждане
Други: защита от прах и вода (IP67)
Връзка: смартфони с Android 4.0 или по-нов, iPhone 4S или по-нов