Microsoft реши да затрие името Nokia и бъдещите смартфони с Windows Phone ще се наричат просто Microsoft Lumia. Новината беше официално потвърдена през изминалата седмица и превърна моделите Lumia 830 и Lumia 735 в последните с емблематичния бранд Nokia. Ето как приключва историята на финландския бранд в сферата на мобилните телефони…

DSC07742

Флагманът на средния клас

Nokia Lumia 830 е определян като флагмана на средния клас, тъй като предлага някои ключови възможности от високия ценови сегмент на цена около 700 лв. С този модел ще разчитате на функционална 10 МР камера с много добри резултати, възможни благодарение на оптичната стабилизация, оптика от Zeiss и технологията PureView. Видеозаписът е с най-доброто аудио при смартфоните.

Иначе Lumia 830 е смартфон с голям 5-инчов дисплей и HD резолюция, възможност за безжично зареждане чрез допълнителна подложка и хардуерна конфигурация, която се справя пъргаво с операционната система Windows Phone 8.1.

Корпусът на апарата е с метална рамка, а гърбът е пластмасов и се сваля, давайки достъп до батерията и microSD слота. Като цяло солидна изработка, но с размери над средните и тегло 150 грама, които може да направят Lumia 830 неудобен за някои потребители.

Селфи режим

Моделът Nokia Lumia 735 е с една идея по-компактни габарити и по-заоблен корпус, така че приляга в ръката по-удобно от Lumia 830, а 4.7-инчовият дисплей позволява горният му край да бъде по-лесно достигнат с палец.

Смартфонът е позициониран една идея по-надолу от Lumia 830, но основната разлика помежду им са камерите.

Nokia Lumia 735 предлага по-слаба основна камера с максимална резолюция от 6.7 МР и без екстрите на горния модел, но пък е първият представител на серията с толкова добра предна камера.

5-мегапикселовият сензор над екрана е акцентът при Lumia 735 и с него апаратът е насочен най-вече към хората, за които сполучливото селфи е задължително изискване. Lumia 830 за сравнение предлага едва 0.9 МР фронтална камера.

С тези две устройства от среден клас брандът Nokia ще престане да съществува на пазара на смартфони. Щафетата ще бъде предадена на модели под името Microsoft Lumia, а дали финландците, които днес продължават да имат бизнес за навигационни решения и телеком оборудване, някой ден ще решат да се завърнат с нови смартфони — предстои да разберем…