Изложението CES 2015 се проведе по традиция в началото на януари в Лас Вегас, Невада, и докато спомените ми още са бистри, бързам да ви разкажа за някои от горещите теми там.

Фокусът на CES е потребителската електроника като цяло, а освен в Las Vegas Convention Center, изложението се простира и в няколко от съседните хотели. Така че имаше доста площ за обикаляне и само през първия ден приложението на телефона ми показваше 25 извървени километра.

Las Vegas Convention Center

Дисплеи с извивки

Извитите и гъвкави дисплеи продължават да са гореща тема в технологичния свят, независимо че ползата от тях все още се търси от неразбиращите потребители. Дали огънатият телевизор осигурява по-добър ъгъл на видимост и дали смартфонът с извивка е по-удобен в ръката – лично не бих потвърдил, пък дори и да съм се срещал на няколко пъти с подобни устройства.

Факт е, че и на CES 2015 индустрията продължи да следва дъговидната форма, както при по-големите, така и при по-малките екрани. LG например представи смартфона G Flex 2, който е вторият с извит дисплей и освен че при разговор микрофонът е по-близо до устата ви, апаратът пасва отлично в задния джоб на дънките.

LG G Flex 2 curved phone

Умните часовници заприличват на часовници

Носимите технологии, новата продуктова категория в технологиите, която включва устройства от типа на умни гривни и часовници, също беше на фокус по време на CES 2015.

Най-важното тук – тези разработки започнаха да стават все по-стилни и близки до конвенционални ръчни часовници. Сякаш спря тенденцията да им бъдат добавяни всякакви несвойствени функции, просто защото е възможно.

Sony например показа на изложението нова версия на своя SmartWatch 3, която го представя в изцяло метално тяло и с метална верижка. LG, Motorola и други вече имат такива модели в портфолиото си, а тенденция е и самите часовникарски брандове да пускат смартчасовници. Montblanc вече впечатлиха със своето решение e-Strap, а тепърва очакваме Tag Heuer и останалите.

Отвъд реалността

Друга гореща тема от изложението в Лас Вегас бяха очилата за разширена и тези за виртуална реалност.

Първите са от типа на Google Glass – приличат на стандартни диоптрични или слънчеви очила, но върху рамките си имат мини камера и малък дисплей, стърчащ пред едното око. Върху този екран потребителят получава контекстна информация за заобикалящата го среда – например каква е тази забележителност насреща, какви магазини има в онази сграда и други. Дисплеят дава информация и за действията в ежедневието ни – с каква скорост бягаме в парка, колко километра сме изминали с велисипеда, кой е най-подходящият стик за голф според ситуацията и т.н.

Sonys reaction to Google Glass

За момента няколко компании се опитват да създадат конкурент на Google Glass, като наскоро Sony показа своето предложение. Става въпрос все още за концепция, която се отличава с това, че може да се прикрепи към всякакъв вид очила, дори маска за сноуборд. Би трябвало до година разработката да бъде финализирана.

Що се отнася до виртуалната реалност – през 2014-а стана ясно, че това е гореща тема, когато Facebook придоби стартъпа Oculus VR и очилата им Oculus Rift. На CES 2015 същите имаха щанд, където се извиваше сериозна опашка от чакащи да тестват очилата с най-новото 6-минутно демо за тях. Подобен род хай-тек оборудване един ден може изцяло да замени или развие в нова посока гейм конзолите и дори кино индустрията.

DJI Drones

На CES 2015 видяхме още купища иновации в различни направления на технологиите. Важни теми бяха още автомобилите и комуникацията им с мобилните устройства и мрежата, роботиката и дроновете, свързаният дом и други.