Rando е приложение, посветено на идеята за случайността — то е експериментална платформа за споделяне на снимки на хора, които обичат фотографията. Замисълът му е да изгради колекция от изображения, събираща уникални културни забележителности от цял свят.

Когато направиш една rando снимка, тя ще бъде изпратена на случаен човек, намиращ се на случайна точка от земното кълбо. Никога няма да разбереш кой е видял снимката ти, но пък ще разбереш къде е получена и съответно получателят й ще разбере от къде идва тя.

За разлика от останалите фотографски приложения, в Rando няма да откриеш like-ове, коментари, заглавия или друг тип директна комуникация. Нещо, което по презумция би добавило Rando в категорията на антисоциалните платформи. Това е и едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправят създателите му от великобританското студио Ustwo. За да подчертаят значимостта на съдържанието, генерирано от потребителите, те са решили просто да не използват думи.

Rando
Rando

“Какво би било да не можеш да комуникираш с останалите потребители в света на социалните медии, в който живеем? Дали все още ще имаш стимула да го ползваш ако ти е отнета възможността да “потупваш” по рамото други хора през формата на like-ве? Интересно ли ще ти е ако не можеш да следваш други хора? И какво се случва, когато възпроизвеждаш нещо, върху чието разпространение нямаш контрол?”, са само част от въпросите, които увеличават интереса на Ustwo към реализирането на продукт като този.

Снимките от Rando биха могли да се възприемат по-скоро като подарък, отколкото обикновено споделяне. Чрез качването на дадено изображение, ти всъщност даваш част от своя свят на друг човек, която остава само и единствено за самите тях. Всеки момент, който запечаташ, ще излезе във формата на кръг. Мека форма, която допълва визуалният език на Rando и най-важното — подкрепя неговата концепция.

Ако ти допадат приятните изненади и си склонен да попаднеш на щастливата случайност, свали Rando безплатно от App Store за iPhone или Google Play за Android телефони.