Декември е познат, като един от най-студените и топли месеци едновременно. Въпреки ниските температури, празниците ни сплотяват и носят със себе си уют, неприсъщ за друго време от годината. Уютната атмосфера върви ръка за ръка с близките хора, а те с трапезата и направените с любов ястия. Това обединява и петте момчета по-долу. На пръв поглед те са много различни, но любовта, с която приготвят така святата храна, ги обединява. Вълнението от вкуса и цялостното излъчването на творения им има значение за тях. Те обичат професията си и с усмивка приеха предизвикателството да ни споделят своята емоция и дух в личната им чиния.
Добрин, Антонио, Александър, Светлин и Тодор са млади, усмихнати и упорити хора, които оставят след себе си усещането за нещо вкусно и специално.
1
2
име: Добрин Атанасов
години: 26
място: CoKitchen
Още в самото начало на проекта Добрин ни изненада с категоричното си виждане за това какво ще направи и как ще изглежда финално. Желязната организация, с която действа, ни показа, че няма случаен цвят и продукт в чинията му. Свежи цветове, вкусове и експерименти са основните неща, към които той се стреми. Едва навършил 18, Добри вече ясно проявява интерес към готвенето. Пътят му минава през няколко елитни ресторанта, където успява да натрупа опит и увереност. В последно време работи сериозно за проекта CoKitchen, чиято философия пасва перфектно на неговия характер и виждане за качествена кухня. В личното му меню често присъстват морски дарове. Последните две години те са и основното нещо, в което се специализира.

Добри приготви сьомга sous vide. Акварелното зелено петно всъщност е пюре от грах с лешников аромат, а в пресните билки е скрит sous vide жълтък.

Въпреки любовта му към морските обитатели, той държи да експериментира с различни типове кухня. Казва, че най-важното условие, което спазва, когато готви, е да го прави с чувство на любов, въпреки умората от дългите работни часове. Обича да шофира, лети, пътува към следващото място, което ще покори, като готвач или турист.

3
4
име: Антонио Иванов
години: 22
място: Pure
Антонио е нещо като син-мечта. Едва 22-годишен той вече има шест години отпит зад гърба си и е професионалист в това, което прави. Отнася се към чинията си, като към лаборатория, в която се смесват всякакви компоненти с идеята да представят най-доброто от него. Мълчалив и дистанциран е, но когато видиш крайния резултат, разбираш, че цялото му внимание е било съсредоточено в идеята за перфекционизъм. Обича да смесва различни типове кухня. Често ползва рецептите само като основа, която развива до неузнаваемост. Когато си почива, обича да употребява всичко, което идва от морето и океана.

Антонио сглоби телешко с карфиол, потопен в къри. Любимите му морски вкусове присъстват под формата на сос от змиорка. Въпреки че обича шумните компании и дискотеки, Антонио е изцяло съсредоточен в готвенето. Последните му творения го отвеждат в най-престижното състезание за готвачи в света Bocuse D’or. Там жъне успех и през 2016 г. ще участва на полуфинала в Унгария. Стискаме му палци.

5
6
име: Александър Колев
години: 26
място: Metropolitan Hotel Sofia
Александър е универсален боец – качество, важно за главен готвач в един от водещите хотели в столицата. Има отношение към всеки тип и стил храна. Повече от седем години създава всевъзможни ястия. Увереността му се усеща от замаха и усмивката, с които приготвя ястието си. За да не му е скучно, предпочита да си избира продукт, с който да експериментира за известен период. В последно време това са сирената. Харесва му да ги използва в десерти, основни ястия или просто да ги хапва в суров вид. Въпреки сериозната си позиция, Алекс държи да създава храна с простата идея да усмихне някой. Вярва, че всеки има индивидуален поглед за това какъв вкус трябва да има едно ястие, но в процеса трябва да се забавлява. Така се получават най-искрените и вкусни неща.

Телешкото е основният продукт в чинията на Алекс. Гарнирано е с пюре от моркови, печени на фурна с коняк. В чинията му присъстват още слайз от бяла ряпа и крем от бял трюфел.

Алекс обича да готви и хапва по-тежки меса. Предпочита дивеч, а ако има нужда от нещо сладко, залага на шоколад. Релаксира като сменя за кратко ролята на готвач с рибар.

7
8
име: Светлин Арнаудов
години: 26
място: Radisson Blu Sofia
Въпреки че предпочита мрачни дрехи и музика, усмивката и дружелюбното отношение са типични за Светлин. Още в тийнейджърските си години започва да свири в метал банди. С времето се усъвършенства с електрическа китара и е сред основните фигури в метал бандите Last Remains и “Покой”. Да бъде китарист обаче не му стига.

Преди две години започва интензивно да работи като готвач. Казва, че основното му вдъхновение идва от баща му. В кухнята обича да експериментира. Харесва му да използва подправки в почти всичко. Розмарин и мащерка са негови фаворити.

Бащата на Светлин е и основна фигура в ястието, което приготви. Чинията, в която се случва цялата магия, е специален подарък от него. И точно, като семейна емоция, ястието му е богато на подправки, продукти, вкусове. Комбинира пилешки гърди с баничка от рикота и плочка от полента, направена с мляко, масло и пилешки бульон. Обогатил е чинията си с пюре от червено цвекло и картофи. Разбира се, има подправки, които за момента пази в тайна, но интересът му към детайла не остана скрит с присъствието на боровинки и сос от бекон.
Когато не готви, обича да си хапва или да свири на китара.

9
10
име: Тодор Фереджанов
години: 26
място: Maraia Fusion
Настоящето на Тодор е решено още през 2008 г., когато започва да работи в пицария. За кратко време успява да смени няколко длъжности в кухнята. Любопитството му бързо прераства в любов и успява да се усъвършенства в различни типове кухня. От 2011 г. насам се съсредоточава основно в приготвянето на суши. Класиката не го задоволява и експериментира с различни начини на приготвяне. С почти всички продукти може за минути да превърне всяка риба в скъпо суши. Спомена ни, че скоро може да очакваме изненади и нови експерименти. За момента е пуснал котва в “Maraia Fusion” и се грижи ресторантът да има перфектното суши меню.

Това, което приготви, може да се опише като морска джунгла. Сьомга и скариди са основните фигури в чинията му. Хайвер от сьомга, авокадо, краставица и спанак са допълнителните продукти, които придават свежест като вид и вкус. Държи да е модерен и да се усъвършенства и в други типове готвене и поднасяне на ястието. Казва, че важни за успеха на една кухня са хармонията в екипа, организацията и професионалното отношение. Разнообразява и обогатява ежедневието си с електронна музика и книги.