Обикновено, когато стане малко топло, дори и през зимата, цялата нация се засилва към съседната нам Гърция, където почти не можеш да чуеш родната реч на древните елини, а само неща от рода на: “Виж ги тия как скачат във водата, сигурно са българи. Това, че някой си е донесъл цяла надуваема холна гарнитура на плажа изобщо не трябва да прекъсва насладата от прясна риба, дзадзики и студено узо.”

IMG_6455

Ето защо, за да си спомним за лятото, днес викаме “евхаристо”, че сте дали на света зехтина и сувлакито. То се приготвя от прасе или пиле, кой както иска. По-лекият вариант е с пиле.

Купувате си пилешки гърди и ги мариновате със зехтин, половин сок от лимон, риган на вкус и неизбежните сол и пипер. Оставяте да постои от час до цяла нощ и след това в йенска тенджера печете около 20-25 минути. Може и на скара да ги направите, но в повечето случаи изсъхват малко. Междувременно врътвате едно дзадзики и си правите салата от ситно нарязани домати, краставица, червен лук и малко люта чушка. След като всичко е готово, ловко подреждате в чиния, взимате си хлебчета и полагате парче пиле, малко салата и ги увивате в най-вкусния гирос на света.