Яйцето или кокошката? Не. Пошираното яйце и неговият нов прочит. Не сме измислили топлата вода, както и готвенето. Съвсем случайно попаднахме на тази рецепта в една книга и супер много се впечатлихме от начина на приготвяне.

Пошираното яйце е по-софистицираният брат на рохкото такова, по всяка вероятност измислено от някой Пиер в малко провансалско бистро. Стандартният метод за приготвяне е да чукнете едно яйце във вряща вода с оцет или вино, но в случая му обличате дрешка под формата на прозрачно фолио, по този начин запазвате перфектна кръгла форма.

В чаена или друга чаша хубаво натъпквате прозрачно фолио, така че да останат около 7-8 см отвън и сипвате около 1 ч.л. зехтин. За компания на яйцето можете да използвате почти всякакви продукти, особено зелени като ситно нарязан спанак, 1-2 грахчета, босилек или пресен риган. Ние нарязахме на ситно малко червена чушка, малко зелена и люта, див лук и 1 стрък мащерка.

posh-eggs-01

Изсипвате “ингридиентите” при зехтина и много внимателно чуквате вътре 1 яйце като най-важното е жълтъкът да запази кръглата си форма, а не да се разкъса. Внимателно връзвате краищата на фолиото с конец и така получавате една перфектна торбичка. Пускате торбичката във вряща вода и я оставяте вътре за около 10 минути, като разбира се я наглеждате от време на време, ако се наложи да я обърнете малко, за да се разпределят равномерно съставките. Изваждате и веднага пренасяте торбичката в ледена вода, за да се охлади хубаво.

posh-eggs-02

На финала отваряте и махате внимателно фолиото и ето имате перфектно кръгло, автоматично подправено поширано яйце. Можете да го използвате с хрупкава зелена салата с медено-горчичен дресинг или върху хубаво препечена филия. Ние избрахме второто. Направихме си малки питки и ги препекохме със зехтин на скарата. Но хлябът — това е една друга история.

photo 3