Не само у нас през лятото консумираме студени супи, които ни разхлаждат от горещините. Испанците също не остават по-назад с тяхното доста приятно доматено изкушение — гаспачото. Историите за него са много, една от които, е че тази супа в оригинала си е хлебна със зехтин и чесън, донесена в Испания от маврите. Гаспачото е типично за Андалуската кухня и най-вече в градовете Кордоба и Севилия.

The Secret Dinner: гаспачо

Трябват ви 1 домат, 1 краставица, 2 малки филии хляб (накиснати за малко във вода), 1 чушка, 1 скилидка чесън, сол и пипер на вкус. Нарязвате продуктите на парчета и ги пасирате, после ги прецеждате през ситна цедка, за да стане съвсем кремообразно. По желание може да добавите малко зехтин, вода, балсамико и сол на вкус. Ако ги пропуснете — не е фатално. Мятате го в хладилника да се охлади за около 1 час. Сервирате в малки купички, като в още по-малки слагате ситно нарязан лук, краставица и чушка на кубчета. Те са пожелателни, ако искате да си ги сложите в гаспачото и хубаво да ги разбъркате в него. Хубаво приготвеното гаспачо е едно страхотно разхладително питие, скрито под формата на лятна супа.

И когато тръгнете да го консумирате, му добавяте лук, краставица и чушка на кубчета. Изключително добро за жегите и много засищащо, а пък и е диетично.

The Secret Dinner: гаспачо