Галет всъщност е другото име на тарта. За него са необходими краен брой и прости продукти, които се намират във всеки хладилник. Ние решихме да разчупим обичайното и да направим солен вариант с домати и крема сирене.

IMG_6610

За основата на един тарт са нужни 60 гр. меко масло, 120 гр. брашно, едно яйце, щипка сол, 2 лъжици студена вода и шепа настъргано пармиджано. От тези продукти замесвате гладко тесто и го разточвате във форма на тънък кръг. Разстилате върху него тънък слой, предварително овкусено с пипер и крема сирене. Дръжте основата на студено, докато приготвяте доматите за плънката — тя може да е от чери или обикновени домати, които задушавате за секунди в горещ зехтин и поръсвате с лъжица кафява захар. Полагате доматите върху крема сиренето, стрък пресен розмарин и ловко завивате краищата подобно на венец. Поръсвате с кедрови ядки и печете в загрята на 250 градуса фурна до онзи момент, в който коричката добие загар, а доматите и сиренето забълбукат дружно.

IMG_6598

Трудно се устоява на аромата, но препоръчваме да изчакате да се охлади леко преди да го разрежете, за да се успокоят съставките.