Ето две прости, но ефектни решения за всяка ситуация. Все пак си осигурете продуктите своевременно:

IMG_4368

Хапки с червено цвекло

Няма нужда да си играете на дядо вади ряпа, а просто отивате и си купувате. Една средна глава ще ви стигне за доста малки хапки. Измивате я хубаво и отрязвате стърчащите неща от двете й страни. Няма нужда да я мажете или третирате предварително, въпреки че ако смачкате розмарин и го объркате със зехтин, а после втриете сместа в цвеклото, то ще се сдобие с изключително приятен вкус.

И така, увивате с алуминиево фолио и печете на 180 градуса във фурната. Печеното цвекло няма нищо общо с вареното. В пъти по-вкусно е. Нарязвате на кубчета и овкусявате със ситно нарязан червен лук, малко босилек и 1 с.л. зехтин. Върху малки филии намазвате крема сирене, поръсвате с черен пипер и подреждате кубчетата върху хапките. Нашият съвет е да обелите цвеклото с медицински ръкавици от аптеката, защото иначе известно време ще имате перманентни лилави ръкавици.

IMG_3621

Тапаси с аншоа

Испанците ненапразно са измислили лесната храна, за да могат да откарат по една сиеста от 3 часа през седмицата. Мушкаш в устата 4-5 тапаса, завиваш се под одеалото и нищо чудно да пропуснеш края на работния ден. Тапасите обаче могат да ви спасят в труден момент, когато гостите са скупчени пред вратата, а основното ви ще се пече още два часа и тогава сглобявате на две на три нещо на клечка и си отдъхвате.

Нашето предложение става за около 1-2 минути, в зависимост от сръчността. Нарязвате на кубчета хляб (може да го препечете), а на ивици една печена червена чушка, купувате си според предпочитанията аншоа (маринована или в буркан) + зелени маслини без костилка. Слагате парче аншоа върху чушката и набучвате с клечка за зъби заедно с маслината. И хоп – готови сте, не бавите гостите и те няма да ви наръфат масата от глад!