Винаги съм намирала даването на жанрови определения за крайно объркващо и, честно казано, ненужно. Какво значение има дали в любимата ти банда свири експериментална музика или просто диско, или пък дали последния готин филм, който си гледал, попада в инди категорията на някой фенси фестивал. Важно е едно просто нещо — изживяването, което получаваш.

За такива като мен, някой отдавна е измислил фюжън кунята — според мен до някъде извинение на шеф-готвачите да не ограничават богатия си вкус и предпочитания в само една кулинарна категория.

И понеже София е прекрасна, тук се случват и събития като Седмица на фюжън кухнята, инициирана от сп. БАКХУС. Седем дни, в които можеш да посетиш наистина добри заведения за хранене и да видиш (и вкусиш) тяхното разбиране за фюжън кухня в рамките на pre-set меню на цени между 35 и 40 лв. Или с две думи — канени сте на романтична среща със Средиземноморието, Азия и Латинска Америка. В една вечер.

Сред интересните участници са L’Instant на ул. “Проф. Асен Златаров”, Гъливер на ул. “Аксаков”, Сол и Пипер в Пловдив. Ние си избрахме Lavanda, в двора на Оne More Bar на ул. “Шишман” по две причини. Първо — Lavanda си е чудесен ресторант и второ — всичко азиатско просто е прекрасно. Именно Азия е акцентът в четиристепенното меню, подготвено от главния готвач Деница Дойчева. Тя страшно се вълнува от азиатска кухня, а всичко, приготвено с вълнение, си заслужава вниманието. Настаняваме се на единствената маса пред кухнята — помещенитето е в тенденцията на отворено готварско пространство. Докато се храним, готвачите дегустират вино и обсъждат обедното меню за следващия ден. Чуствтваш се все едно си поканен в хола на приятели, които са завършили някое професионално училище за кулинария — хем ти е уютно, хем е супер вкусно.

Lavanda

Започваме с Amuse Bouche — в случая салата от моркови, мариновани в традиционна китайска подправка, състояща се от пет аромата — канела, шотландски пипер, звезден анасон, карамфил и фенел, поднесена с чаша узо. Леко, свежо, ароматно. Честно казано, на мен ми се струва, че морковите могат да бъдат мариновани във всичко и винаги им отива.

Предястието се състои от пица, която всеки италианец би отрекъл — царевична тортия със сашими от риба тон, люти чушлета, маслини и любимия ми сос айоли. Италианците може да си гледат работата, понеже този dish категорично обира точките. Свежата сурова риба и богатият аромат на чесън и кориандър са чудесна комбинация.

Продължаваме с още едно привидно италианско ястие — Болонезе с класическо телешко рагу, но този път с нудъли, гъби шитаке, джинджифил и сос от стриди. Лично аз съм прекалено голям любител на класическата паста, за да преглътна избора на азиатски нудъли тук, но това е само на теория, защото на практика беше страшно вкусно.

И за финал десерт — шоколадов, слава богу. Мус със Силкен тофу и бананов чипс — не само супер вкусно, но и здравословно — никакви яйца, захар или мляко. Един вид sugar bomb, но без гузна съвест.

Коняк за дижестив и вечерята приключва. Тръгваме си. Чувала съм хора да казват, че храната няма значение. Ами… грешат.

Седмицата на фюжън кухнята на сп. БАКХУС тече до 18-ти май в избрани ресторанти в София и страната.

Фюжън седмица в София

Фюжън седмица в София

Фюжън седмица в София

Фюжън седмица в София