София спечели домакинството на международната конференция, посветена на WordPress ­— WordCamp Europe 2014. Събитието ще се проведе на 27 и 28 септември в зала 3 и зала 9 на Национален дворец на културата.

WordCamp Europe се организира от група доброволци от шест европейски държави, сред които и България. Конференцията ще събере в София основните действащи лица, замесени в създаването и развитието на редакционната платформа WordPress­, на която са изградени повече от 23% от всички сайтове в световната мрежа.

Водещи лектори на конференцията ще бъдат създателят на WordPress Мат Муленуег и двамата основни разработчици на софтуера Андрю Нейсин и Марк Джейкуит. Програмата включва още над 30 гост-лектори от 15 държави, експерти в областта на WordPress, дизайн, програмиране, маркетинг, сигурност и проекти с отворен код.

Основната цел на събитието е споделяне на опит, знания и умения и истории между европейската общност от експерти, които създават съдържание с WordPress или управляват бизнес, базиран на безплатния софтуер. Конференцията е добър начин за стартиращи IT компании, работещи с WordPress, да се запознаят с най­-добрите практики и тенденции при изграждането на приложения с платформата.

Освен двата конферентни дни, WordCamp Europe ще предложи на всички, които имат желание да помогнат със създаването и подобряването на WordPress, да се запознаят с основния екип доброволци, които работят върху проекта и да разберат как могат да се включат в него. Това ще се случи на специално организиран “Contributor Day” в понеделник, 29 септември.

WordCamp

За WordCamp Europe

WordCamp Europe e най-­мащабното европейско WordPress събитие. Конференцията се организира за втора поредна година от екип от доброволци от европейската WordPress общност и има за цел да създаде връзки между ентусиасти и експерти от различните държави на стария континент.

Първото издание на WordCamp Europe през 2013­ г. в Лайден, Холандия, събира над 700 души, чийто бизнес и начинания са свързани с популярния редакционен софтуер. WordCamp Europe е част от веригата събитията WordCamp, които стартират през 2006 г. До момента са проведени повече от 340 WordCamp конференции в 48 държави.

WordPress

За WordPress

WordPress e безплатен софтуер с отворен код за създаване на съдържание, върху който са изградени повече от 75 милиона сайта в интернет.

За повече от 10 години съществуване WordPress пораства от най-­популярната платформа за лични блогове до мощен софтуерен инструмент за създаване на съдържание онлайн, който използват някои от най­-големите световни издатели като NBC, CNN, Ню Йорк Таймс, списание Таймс, Метро Великобритания, Tech Crunch и други.

Допълнителна информация можеш да откриеш на уебсайта на конференцията. Следи WordCamp във Facebook или се присъедини към Facebook събитието.