Платформата вече е доста популярна и тази година включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер.

Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17:00 до 19:30 ч. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на имейл assistant@openarts.info.

Темата на тазгодишния курс е “Медия или концепция” и ще бъде воден от теоретици и изследователи на изкуството. Целта е да се събере по-широка публика и ще се разгледат различни теми и медии в изкуството на нашето съвремие, както и ще има български примери в контекста на глобални художествени течения.

4

Първата лекция (15 ноември) ще е по темата “Когато се наливаха основите: съвременното българско изкуство през 90-те” от Диана Попова. Тя е един от първите му критици и куратори, които се стараят да дадат публичност на своите съвременници — артисти, както и наблюдател на ключови процеси от българското изкуство през 90-те.

2

Седмица по-късно на 22 ноември ще се проведе следващата лекция на тема “Технология отвъд средствата. Една история на дигиталните изкуства” на Рене Беекман. На нея ще се запознаем с новите територии на дигиталните изкуства и ще направим необходимите разграничения, за това какво е дигиталното изкуство и какво е миналото му.

1

На 29 ноември ще чуем лекция по темата “Соцреализъм: преди и след” на Светлана Куюмджиева, която ще ревизира един спорен период от изкуството — соцреализмът. Всички теми и лекции ще са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката.

3

Тазгодишният курс “Въведение в съвременното изкуство” ще завърши на 6 декември с нов формат събитие — “Форум Колекционери” с участието на колекционера Георги Войнов. Събитието има за цел да срещне публиката с меценатите на изкуството и да представи колекционерската практика, като главната подкрепа на съвременното изкуство днес.

Повече ще научиш от събитието на “Въведение в съвременното изкуство 2014” във Facebook.