Преди няколко дни бе обявен Typofest — празник на шрифта, калиграфията и типографията. Той обединява открити публични събития, даващи възможност на хората, които се интересуват от темата, да се срещат, представят и обсъждат своята работа.

Фестивалът ще се проведе между 12 и 20 юни 2014 г., а програмата ще включва две изложби, конференция и две практически работилници.

Съвсем скоро ще бъде обявена повече информация за фестивала. Междувременно можеш да проследиш анонсите на Typofest във Facebook и Google+. Ето и част от обявените лектори до този момент:


hermessoft.com

ХермесСофт

Иван Нейчев е основател на ХермесСофт и повече от 20 години разработва кирилски шрифтове за всички операционни системи. Шриф­то­вете на ХермесСофт са предимно на­бор­ни, с ши­рок спек­тър на прило­же­ние, а дизайнът им е издържан в класическите български традиции.


typedepot.com

Typedepot

Typedepot е малко студио за шрифтове, основано през 2009 г. от Александър Неделев и Вероника Славова. Срещат се в софийска рекламна агенция, където работят като графични дизайнери, но скоро откриват страстта си към шрифтовия дизайн и решават да се посветят изцяло на него.


kristaradoeva.com

Криста Радоева

Криста е дизайнер, работещ в областта на шрифта и типографията. Израства в София, проявява интерес към историята и писмеността. Продължава да изследва тези теми и като студент по графичен дизайн в колежа Central Saint Martins в Лондон.

Страстта й към буквите я подтиква да запише обучение по шрифтов дизайн в магистърската програма Type and Media на Кралската академия по изкуствата (KABK) в Хага.

Криста живее и работи на свободна практика в Лондон, като проектира шрифтове, много от които включващи и дизайн на кирилица. Наскоро бе удостоена с наградата Каталист от Обществото на типографите-ентусиасти, която се връчва на млади таланти в областта на шрифтовия дизайн.


lettersoup.de

Ботьо Николчев

Ботьо е роден в София. Учи Комуникационен дизайн в Университета за приложни науки в Потсдам и специализира типография при Лукас де Гроот. След като завършва, работи с Оле Шефер от Праймтайп върху кирилицата на PTL Manual, PTL Manual Mono и PTL Notes. От 2010 г. си сътрудничи с Ралф дю Каруа и Ерик Шпикерман като шрифтов дизайнер и художествен директор в Каруа тайп дизайн. Специализира в корпоративна идентичност, кирилица, гръцки и арабски разширения на шрифтове. През 2014 г. Ботьо основава в Берлин собствената си фирма Letter Soup. Сред фирмите за които работи са FontLab и Monotype.


studio-enthusiasm.com

Велина Мавродинова

Велина е графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и двигател на Ентусиазъм. Тя скача в занаята още в мрачната 1990-а, минава през тунела на рекламните агенция за около осем години, за да основе преди цели десет години дизайн студио, което после се превръща в първата и засега май единствена брандинг компания у нас.

Велина работи с еднаква страст с някои от най-известните или с напълно непознати компании, стига и те да влагат страст в откриването и определянето на идентичностите си. Получавала е награди като Мерит от Клуба на арт директорите (ADC), доста звезди от ФАРА и други подобни, но най-ценна за нея е ръчно направената диплома за завършен майсторски клас, подписана от нейния баща, Богдан Мавродинов. Той връчва тази награда на Велина чак когато тя е на 27 години, късайки я преди това многократно на важни изпити като рисуване на човешка ръка, шрифтова картина и “лепене” на заглавка.


mariadoreuli.com

Мария Дореули

Мария е шрифтов дизайнер, живеещ в Москва. Започва обучението си по шрифт в работилницата на Александър Тарбеев в Московския държавен университет по печат. Продължава с магистратурата на Type and Media на Кралската академия по изкуствата (KABK) в Хага. Традиционни и експериментални, лични и комерсиални, шрифтовете на Мария печелят редица престижни награди. Наскоро бе удостоена със Сертификата за високи постижения в областта на шрифта (TDC2) от Клуба на тайп директорите за своя шрифт Химера.


typeofday.blogspot.com

Трой Линстър

Трой е дизайнер, роден в Брисбейн, Австралия. Преди да последва интереса си към шрифтовия дизайн, учи графичен дизайн и реклама и работи на свободна практика в Австралия. Образованието по шрифтов дизайн го праща на много места по света, като започва в университета Монаш в Мелбърн и продължава в програмата Type@Cooper в Ню Йорк. Наскоро завърши магистратурата си в Type and Media на Кралската академия по изкуствата (KABK) в Хага с дипломния си шрифт Брисбейн.

Милена Вълнарова

Милена е графичен дизайнер, илюстратор и артист до мозъка на костите. След като завършва илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия в София, тя специализира графични изкуства в Колежа по дизайн в Базел. По-късно, въпреки богатия си опит като арт директор в рекламния бранш, тя избира свободната практика.

Нейните работи са отличавани с много награди на престижни международни дизайн конкурси в Япония и Корея, публикации в издания като испанското ROJO, Graphis, японското NEUT и още доста други. Колегите на Милена я виждат като виртуозен типограф, а тези, които я познават по-отдавна, знаят, че тя е не по-малко виртуозен рисувач. Наскоро тя издаде тираж за ценители от книга с ежедневните си “преживявания”, събрани на някакви си 322 страници.


fontfabric.com

Светослав Симов

Светослав стартира Fontfabric преди няколко години в София и за по-малко от две години се превръща в истински хит. Шрифтовете от портфолиото на компанията са редовно сред най-продаваните в myfonts.com, а новините и анонсите за последните им проекти се разпространяват в интернет със светкавична скорост. На фона на феноменалния си успех, за близки и приятели той си е все така Светльо.