Цветана Манева празнува юбилея си на 7 февруари с визуалния проект на Венелин Шурелов (SubHuman Theatre) “360°”. Проектът представлява видео инсталация, подредена в три от залите на Националната художествена галерия до 23 февруари.

“Във видео портрета на Цветана Манева опитах да закодирам онова, което свързвам с вълнуващите и въздействащи изживявания в театрална ситуация. Спектакуларно, драматично, свръхестествено, магично, технологично и непременно ориентирано към значещата фигура на актьора. Смесвайки основни сценични креативни елементи като осветление, специални ефекти, механизация и използвайки високотехнологична снимачна техника, 360 градусовата ротация около Цветана Манева се превърна в своеобразен танц, но не само с човека, но и с човешкото”, представя работата си авторът Венелин Шурелов.

CM-1
CM-2
CM-3
CM-4

“360°” се състои от три канална видео прожекция с приблизително времетраене на всеки цикъл около три минути и холограма (обект, кутия). Звуковата среда е на Сибин Василев, оператор е Веселин Христов, а продуцент е ShortCut Productions. До края на годината инсталацията ще посети и други градове, включително извън България.

Видео инсталацията е част от дългосрочния проект “Цветана Манева – една актриса на 70”, който включва още книга-албум и фотоизложба, събрала някои от най-запомнящите се превъплъщения на актрисата, както и панорама с филми с нейно участие, която вече тече в кино “Одеон” от 30 януари и ще продължи до 12 февруари с вход свободен.