Sprite Graffiti Fest е най-голямото графити състезание в България, което се провежда от 2003 г. насам. Целта му е да освежи градската среда като събере групи и графитисти от цялата страна, които рисуват в различни стилове и на различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата.

Единадесетото издание на Sprite Graffiti Fest ще се проведе тази събота, 21 юни, в Борисова градина. Тази година събитието е двойно по-голямо, тъй като освен традиционната графити битката между десетимата най-добри изгряващи графити артисти от цялата страна ще има и графити уъркшоп за начинаещи на възраст между 12 и 16 години. Официалното откриване започва с музикална програма на Ogi23, последвани от легендарното хип-хоп дуо DRS и DJ Sava.

Журито

В графити битката Sprite Graffiti Battle ще участват графити артисти и отбори от цялата страна. Десетте финалисти са подбрани след предварителен конкурс за скици, който бе проведен на Facebook страницата на фестивала. В събота участниците ще бъдат оценявани от жури, в състав Евгений Иванов (председател на Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”), Николай Тодоров — Ник (управител на верига магазини “На тъмно”) и трима от най-изявените български графити артисти — Arseк, Erase и Goat, които ще са както ментори на уъркшопа, така и членове на журито.

Състезанието

Първата дисциплина в състезанието е рисуване на цветна скица във формат А4 на тема Fresh Start. Втората се нарича Throw Up и трябва да бъде завършена в рамките на 60 секунди от всеки участник. Тя представлява бързо нахвърляне със спрей върху стена на дума или число, съставени от не повече от два-три символа. В последния кръг състезателите прерисуват цветната си скица от първи кръг върху стена с размери 5х2 метра.

Всички категории се оценяват отделно. Участникът с най-висок общ резултат става шампион. За него и за класираните на второ и трето място има материални награди.

Nadraskani plakati

Уъркшопът

Уъркшопът също се провежда в три модула — теория, практика и работа на маса. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете. Във втория модул елементите са упражнение на техники върху стена, рисуване на скица върху лист и прерисуване на скицата върху голяма стена. Работата на маса се състои от рисуване върху хартиен макет на влак, създаване на платна и фланелки с шаблон и коментари и насоки по скици, които участниците са донесли със себе си.


Graffiti Battle ще се случи между 11 и 19 ч., а уъркшопът — между 14 и 18,45 ч. Официалното откриване на Sprite Graffiti Fest с изпълнението на Ogi23, DRS, DJ Sava и награждаването на победителите започва в 17 ч. За повече информация можеш да следиш Facebook страницата на фестивала.

Fresh Spark_momche risuva