Само няколко дни след официалното обявяване на избора за културна столица на Европа за 2019 г., в Пловдив ще се проведе едно от най-мащабните културни събития в страната — “Нощ на музеите и галериите” — Пловдив, което отбелязва своята десета годишнина с двойно по-голяма програма, включваща над 120 събития на повече от 90 места и участието на повече от 500 артисти от цял свят.

В рамките на двата фестивални дни — 12 и 13 септември (петък и събота), гостите на събитието от цялата страна ще вземат участие в програма от специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния, подготвени за събитието от общински, държавни и частни музеи и галерии, театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници, алтернативни пространства за изкуство и независими куратори, които ще представят своите проекти в градска среда.

Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: “Музеи и галерии”, “Култура и клуб”, “Град и публично пространство” и “Детска програма”. По повод десетата годишнина организаторите на събитието от Фондация “Отворени изкуства” и съорганизаторите от “Америка за България” в партньорство с Община Пловдив ще представят и юбилейна програма, свързана с характерните културни локации, включени в “Алтернативна карта на Пловдив”.

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Програмата “Музеи и галерии” може да бъде видяна в първия фестивален ден и включва съдържание, подготвено от пловдивските културни институции специално за събитието, както и международно съдържание, представено в партньорство с най-активните културни центрове и посолства в страната. За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата “Кутия в куфар”, която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия – Пловдив, Експозиция Енчо Пиронков.

Aкцент в програмата ще бъде проектът “Помогни на очите си да виждат” на Регионален исторически музей – Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора. Инициативата е финансирана от Фонд “Специални проекти” на “Нощта” и цели да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение и ще бъдат изработени тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Към експонатите ще има и аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно “виждане с ръце”.

Регионален етнографски музей – Пловдив пък ще се включи в програмата “Музеи и галерии” със салон за ретро-прически. В големия салон на музея ще се направи своеобразно модно фризьорско ателие и всеки желаещ може да си избере ретро прическа, която обучените млади фризьори от СОУ “Ана Май” да измайсторят. Ще могат да се видят “прабабата” на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

В Малката базилика ще можем да видим проекта “Базилика Тессера — нови форми в културното наследство” — сайт-специфик дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст. В Дружеството на пловдивските художници, Център Алос ще се включат в “Нощта” с изложбата “ГрадАрт”, която събира фото и видео документация от художествени инсталации и акции в градската среда, резултат от уъркшопи с ученици от училищата по изкуствата.

В музея на авиацията в Крумово ще се проведат демонстрационни полети на леката авиация, демонстрация на изстрелване с катапулт, полети на симулатор на самолет L-410 и други демонстрации. В къщата музей на Златю Бояджиев ще може да бъде видяна пространствена мултимедийна изложба за Златю Бояджиев, реализирана от Антонио Кесерджеив в партньорство с Общински институт “Старинен Пловдив”.

В рамките на програмата “Музеи и галерии” в Sariev Contemporary ще бъде представена инсталация на немските артисти Уте Мюлер и Кристоф Майер, курирана от Бетина Щайнбюрге и съставена от рисунки, архитектурни фрагменти и скулптури, както и списанието Black Pages, всеки брой на което е своеобразна изложба на отличителни артисти в световното съвременно изкуство.

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Акценти в програмата “Музеи и галерии” имат и новите арт пространства в Капана като фотографска галерия “Ластици”, която ще представи self-publish продукцията си за последната година в курирана за събитието изложба и галерия Point-Black, която ще представи групова изложба. Новооткритото пространство Sariev Project Space пък ще покаже проекта “Изкуството и неговата история – съкратена версия” на Димитър Солаков, част от дългогодишната платформа на галерията ФОН: млади автори. Проектът ще покаже непознаването на историята на изкуството и липсата на знания за него, преосмислени от младия автор като предимство, и виждането му за отражението, което епохите в изкуството имат върху съвременното общество.

Скоро се очаква и повече информация и основни акценти в останалите фестивални програми на десетото юбилейно издание на “Нощ на музеите и галериите” — Пловдив: “Култура и клуб”, “Град и публични пространства”, детската програма “Малката нощ”, както и подробна информация за специалната юбилейна програма на събитието – “Тъмната страна на Нощта”, курирана от фондация “Изкуство — Дела и документи”. Следи всички новини около фестивала във Facebook.

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv

Night of Museums and Galleries — Plovdiv